قله نانگا پاربات

معرفی قله های هشت هزار متری

نانگا پاربات به ارتفاع 8126 متر، نهمین قله مرتفع جهان و از قله های رشته جبال هیمالیا می باشد. این کوه که در اصطلاح محلی نام “برهند” دارد، در نظر بومی ها شوم می باشد و برای اولین کوهنوردانی که مشتاق پیروزی بر او بودند، از همان آغاز کار، جز بلایا و حوادث چیزی به ارمغان نیاورد!

اولین ورود به قلمروی دست نخورده آن موجب مرگ “آلبرت اف مامری”، کوهنوردی که در سال 1895 قصد فتح این قله را نمود، شد. این کوه که به کوه آلمانها نیز معروف شد، پس از کشتاری که از دسته های 13 الی 14 نفری از زبده ترین کوهنوردان کرد و آنها را برای ابد در دامان سرد و منجمد خویش جای داد، بالاخره پس از 58 سال تلاش، اعزام هفت هیات و کشته شدن 32 کوهنورد، بالاخره در سال 1953 به دست “هرمان بوهل” جوان 29 ساله اتریشی فتح شد. بوهل عضوی از تیم بزرگ آلمانی- اتریشی به سرپرستی دکتر کارل هرلیگ کوفر بود که در نهایت موفق به صعود انفرادی به قله شده و پس از یک شب بیواک در ارتفاع حدود 8 هزار متری به طرز معجزه آسایی زنده مانده و به کمپ 5 برگشت.

این کوهنورد جوان، مهربان و شجاع از همان زمان که از فراز نانگاپاربات کوههای پرنشیب و عظیم اطراف (قراقروم) را دیده بود همواره آروزی صعود بر آنها را داشت. پیروزی وی به قله 8051 متری “برودپیک” نتوانست او را قانع کند تا اینکه بالاخره در 25 ژوئن 1957 هنگام صعود به قله 7654 متری “چوگرلیزا” در ارتفاع 7350 متری در اثر کولاک شدید سقوط کرد و سه روز جستجوی رفقای او برای بدشت آوردن نشانی از او بی نتیجه ماند!

(از کتاب کوه‌گشت و لذت / صادق سرابی / 1371 – با ویرایش)

پی نوشت: با توجه به زمان نگارش کتاب که دسترسی به اطلاعات، مثل امروز به آسانی مقدور نبود، برخی اسامی و اطلاعات مشکل داشت که در متن فوق اصلاح گردیده است. (نیما اسماعیلی)


هرمان بوهل - Hermann Buhl

هرمان بوهل، اولین فاتح نانگاپاربات – Hermann Buhl

 (Hermann Buhl (1924 – 1957

——————————————————

نانگا پاربات (برگرفته از اینترنت):

نانگا پاربات (Nanga Parbat)، (به معنی کوهستان برهنه) کوهی در رشته کوههای هیمالیا است که در کشور پاکستان قرار دارد. ارتفاع آن ۸۱۲۶ متر از سطح دریا و نهمین قله بلند روی زمین است. صعود به آن از مشکل‌ترین صعودهای کوهستانی است و به خاطر کوهنوردهای زیادی که در جریان صعودهای آن کشته شده‌اند به کوهستان قاتل معروف است. هم اکنون «نانگاپاربات» با بیش از ۶۰ کشته پس از آناپورنا دارای بیشترین کشته‌ها (به نسبت صعودها) در میان کوههای هشت هزار متری است.

بیشتر بخوانید:  جرزی کوکوشکا، نابغه کوهنوردی جهان

در سال 1953 هرمان بوهل اولین شخصی بود که موفق به صعود به این قله شد، ولی این صعود به قیمت کشته شدن 31 نفر از همراهان او بر اثر بهمن و توفان تمام شد. این کوه به دلیل داشتن شیب کم، برای صعود بسیار راحت به نظر می‌رسید، آنها سفر پر خطر خود را آغاز کردند ولی توفان‌های شدید باعث شد تا از مسیر اصلی خارج شده و راه را گم کنند. تمام گروه هرمان پس از روزها سرگردانی، زیر خروارها برف مدفون شدند به طوری که حتی اجساد آنها هم پیدا نشد. تعداد بی‌شمار مفقود شدگان و کشته‌شدگان این کوه، باعث شد تا مردم آن را نفرین شده بدانند. هم اکنون قله نانگاپاربات، با داشتن 60 کشته، در‌ کنار کوه آناپورا بیشترین کشته را در میان قلل خطرناک داراست.

نانگا پاربات - Nanga Parbat

نانگا پاربات معروف به کوه قاتل! – Nanga Parbat

Nanga_Parbat_The_Killer_Mountain

————————————————————–

پاورقی:

* لیلا اسفندیاری، اولین زن ایرانی به همراه کاظم فریدیان، سهند عقدایی، محمد نوروزی، حسین ابوالحسنی، احسان پرتوی نیا درسال ۱۳۸۷ قله نانگا پاربات را صعود کرد. درحین صعود به این قله سامان نعمتی جان خود را از دست داد.
عظیم قیچی ساز کوهنورد ایرانی درسال ۱۳۸۹ این قله را صعود کرد.

پایان


مطالب مرتبط در همین سایت:

کوهنوردان نامدار جهان

هرمان بول؛ اولین فاتح نانگاپاربات

هشت هزار متری ها

درباره نیما اسماعیلی

نیما اسماعیلی * متولد: 9 اسفند 54 * محل سکونت: تهران * تحصیلات: مهندسی مکانیک
این نوشته در مطالب آموزشی و دانستنی های کوهنوردی ارسال و , , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *