تنگه واشی

معرفی تنگه واشی (تنگه ساواشی)؛ جاذبه خنک فیروزکوه

Tehran – Firuzkuh – Tange vashi

موقعیت: استان تهران، شهر فیروزکوه، روستای جلیزجند
زمان بازدید: جمعه 22 شهریور 1392

فواصل و زمان بندی مسیر حرکت:
انتهای شهر تهران (اول اتوبان پردیس)، 08:00 صبح
تا
بخش گیلاوند: 43 کیلومتر
ورودی تنگه واشی: 124 کیلومتر
روستای جلیزجند: 138 کیلومتر
تنگه واشی: 143 کیلومتر ، 11:00 صبح

* 45 دقیقه صبحانه و خرید در گیلاوند
* طول اتوبان تهران – پردیس: 30 کیلومتر، عوارض: 1800 تومان، مسیر جایگزین: جاده قدیم رودهن.

فواصل پیاده روی:
از محل پارکینگ‌ها تا ابتدای تنگه اول: بین 500 تا 200 متر
طول تنگه اول: حدود 300 متر (حدود 20 دقیقه)
پیاده روی بین تنگه اول تا تنگه دوم (دشت ساواشی): 1700 متر (حدود 20 دقیقه)
از ابتدای تنگه دوم تا آبشار: حدود 500 متر (حدود 30 دقیقه)

تنگه واشی

تنگه واشی

+ دو سه سالی بود که قصد بازدید از تنگه واشی را داشتیم اما هر بار یا یک مسیر جدید و بقولی بکرتر و خولوت‌تر را جایگزین می‌کردیم و یا پایه و همراه نبود! تا امسال که بالاخره برنامه اوکی شد و به اتفاق دوست نازنینم آقا رضا تصمیم گرفتیم که به همراه خانواده این برنامه را اجرا کنیم. اولین بار سال 86 به تنگه واشی رفته بودم و این بازدید دوم بنده از تنگه واشی بود که در این گزارش سعی کردم تمام نکات و ظرایف این سفر و گردش مفرح را برای خوانندگان محترم بازگو کنم، بلکه مفید واقع شود.
تنگه واشی با همه نامهربانی‌ها و ناملایمات و تخریب‌هایی که سالیان اخیر دیده و با همه شلوغی‌هایی که چه در تنگه و چه در مسیر برگشت احیانا متحمل می‌شوید، اما باز هم تنگه واشی‌ست. بازدید از طبیعت زیبای منطقه و عبور از تنگه‌های پر آب آن خالی از لطف نیست. به هر حال شلوغی و ازدحام در تنگه واشی در فصول گرم سال، چه بخواهیم چه نخواهیم بخشی از هویت آن شده که باید پذیرفت و با آن کنار آمد. شور و نشاط و هیجانِ حرکت در تنگه و آب خروشان آن روح و روان آدمی را سرشار از انرژی و احساس شعف می‌کند. پس باید رفت و تجربه کرد… برای بار اول و حتی برای بار چندم.
مسیرها و تنگه های دیگری هم مشابه تنگه واشی در سایر نقاط کشور و حتی در همین فیروزکوه در دسترس هستند اما خوبی تنگه واشی این است که پیمایش مسیر این تنگه نسبتا آسان بوده و قابلیت اجرای یک تور خانوادگی را دارد. پیر و جوان و کودک، همه و همه این شانس را دارند که شادی و نشاط تنگه واشی را تجربه کنند.

بیشتر بخوانید:  مسیرهای کوهپیمایی شمال تهران

نکات و توصیه‌ها:
1- جهت عبور از آب تنگه و پیاده روی دشت ساواشی حتما کفش کتانی راحت برداشته و همراه خود داشته باشید. از آنجا که سرعت حرکت آب در تنگه شدید بوده و کف تنگه نیز ناهموار و پوشیده از سنگ‌های ریز و درشت است، استفاده از دمپایی و سندل توصیه نمی‌شود.
2- نان و سایر ملزومات سفر را می‌توانید از شهر گیلاوند (80 کیلومتر مانده به فیروزکوه) تهیه فرمایید. از گیلاوند تا فیروزکوه، شهر و آبادی مهم دیگری وجود ندارد.
3- به سمت فیروزکوه که می‌روید، ورودی تنگه واشی در سمت مخالف جاده قرار داشته و تابلو ندارد! به میدان اول فیروزکوه که رسیدید باید دور زده و به سمت تهران برگردید. حدود یک کیلومتر پایین‌تر تابلوی تنگه واشی را مشاهده خواهید کرد.
4- ورودی تنگه واشی (سر جاده فیروزکوه) ایست بازرسی دارد. خودروها را بازدید کرده و کنترل می‌کنند.
5- ابتدای روستای جلیزجند و همچنین ابتدای تنگه واشی بساطی هایی وجود دارند که دمپایی و کفش لاستیکی برای استفاده در تنگه به فروش می‌رسانند. (قیمت 7-8 هزار تومان، شهریور 92)
6- در روستای جلیزجند مبلغ 5 هزار تومان ورودی از خودروهای سواری دریافت می‌کنند. در ازای این مبلغ قبضی به شما ارائه می‌شود که با آن می‌توانید از یکی از پارکینگ‌های نزدیک تنگه واشی به صورت رایگان استفاده کنید.
7- داخل پارکینگ‌ها و همچنین ابتدای تنگه آلاچیق‌هایی وجود دارد که از 5 تا 15هزار تومان (بسته به موقعیت و اندازه) اجاره داده می‌شود.
8- ابتدا و انتهای تنگه، اسب برای جابجایی مسافر موجود است. (15 هزار تومان، یک سر، شهریور 92)
9- سرویس‌های بهداشتی عمومی (بخوانید غیر بهداشتی!) در این مکان‌ها در دسترس هستند: 1- محل پارکینگ 2- بعد از تنگه اول 3- بین تنگه اول و دوم.
10- برای تهیه تنقلات، آب معدنی و انواع غذاهای سرد و گرم، کافه‌هایی در محل پارکینگ ، قبل از تنگه اول و دشت ساواشی موجود هستند.
11- برای بازدید از تنگه واشی، یعنی عبور از تنگه اول، پیاده روی در دشت و عبور از تنگه دوم، بازدید از آبشار در انتهای تنگه دوم، و بازگشت به محل پارکینک چیزی حدود 4 ساعت زمان در نظر بگیرید. ما 11:30 ابتدای تنگه اول به آب زدیم و ساعت 04:30 عصر به محل پارکینک برگشته و تازه مشغول تهیه بساط ناهار شدیم! استراحت‌‌ها ، دسشویی، عکاسی و … زمان زیادی می‌برد. برای طول مسیر حتما خوراکی (ترجیحا نان) بردارید.
12- زیبایی‌های تنگه واشی بعد از آبشار هم همچنان ادامه دارد. اگر از سمت چپ آبشار خود را به بالا رسانده و سپس به سمت پایین سرازیر شوید به دشت و دریاچه (مرداب یا باتلاق) ساح می‌رسید که البته اجرای این برنامه نیازمند شناخت منطقه و آمادگی لازم است.
13- همراه اول در تنگه واشی آنتن نمی‌داد. در محل پارکینک (نزدیک تنگه) به سختی کمی آنتن می‌آمد و می‌رفت.

بیشتر بخوانید:  روستای لزور

بقیه در ادامه مطلب

* به گفته آقای فرخی، مدیر عامل محترم “شرکت تعاونی گل نرگس جلیزجند” (متولی دریافت ورودی و ارائه سرویس در تنگه واشی) بهترین فصل و زمان برای بازدید از تنگه واشی خرداد ماه است. در این موقع از سال بالطبع حجم آب زیاد و سردتر از تابستان است اما خلوت تر بوده و دشت ساواشی در اوج سرسبزی و طراوت خود دیده می‌شود. تیر، مرداد و شهریور هم برای بازدید از تنگه واشی مناسب است و بیشترین بازدید از تنگه واشی در مردادماه صورت می‌گیرد. دشت ساواشی در اوج تابستان هم زیباست اما از اواسط مرداد به بعد، رفته رفته سرسبزی خود را از دست داده و دیگر آن طراوت بهار و اوایل تابستان را ندارد.

* جمعه 22 شهریور 92 که ما تنگه واشی بودیم، بنا بر گفته آقای فرخی حدود 10 هزار گردشگر برای بازدید از تنگه واشی به منطقه آمده بودند. در واقع به نسبت هفته‌های قبل خلوت‌تر بود. جمعه قبل کمی بیشتر از این رقم بوده و هفته‌های گذشته خصوصا تعطیلات عید فطر (در مردادماه) بیش از دو برابر این عدد یعنی بین 20 تا 30 هزار گردشگر به تنگه واشی آمده بودند! پس در انتخاب زمان بازدید از تنگه واشی باید دقت داشته و تمام جوانب را در نظر بگیرید.

* اگر خواهان تنگه واشی خلوت‌تر و سرسبزتر و ترافیک کمتر در مسیر برگشت هستید، ماه‌های خرداد و تیر به تنگه واشی بروید و در ماه‌های شلوغ مثل مرداد و شهریور، پنج‌شنبه‌ها و یا حتی وسط هفته عزم سفر کنید. جمعه‌هایی که تنگه واشی شلوغ می‌شود، ساعت‌ها در ترافیک گیلاوند و اتوبان پردیس گیر خواهید کرد. اگر جمعه‌های شلوغ به تنگه واشی رفتید سعی کنید قبل از ساعت 4 یا 5 از تنگه واشی بزنید بیرون. جمعه‌ای که ما آنجا بودیم با اینکه به نسبت هفته‌های گذشته خلوت‌تر بود باز هم چند کیلومتر مانده به گیلاوند ترافیک شدید بود و کل اتوبان پردیس هم ترافیک آزار دهنده بود. 7 عصر از تنگه واشی درآمده و 11 شب تهران بودیم. (حدود 1.5 ساعت تاخیر). امتحان نکردیم اما شاید اگر قبل از عوارضی وارد جاده قدیم رودهن می‌شدیم وضعیت آنجا بهتر از اتوبان بود.

* از گیلاوند تا فیروزکوه 3 پمپ بنزین در مسیر رفت وجود دارد اما در مسیر برگشت هیچ پمپ بنزینی نیست! فقط پمپ بنزین گیلاوند.
——————————————————–

لینک‌های مرتبط:

بیشتر بخوانید:  آبشار ایگل

تنگه واشی، دریاچه و دشت ساح، 90/04/09، (گروه ققنوس): اینجا
تنگه واشی، طبیعتی جذاب و دیدنی، (سایت تابناک): اینجا


تنگه واشی
(منبع: ویکی پدیا)

تنگه واشی یا تنگه ساواشی مکانی با جاذبه‌های گردشگری است که در حدود ۱۷ کیلومتری شهر فیروزکوه قرار گرفته و با داشتن آب و هوای مناسب در تابستان‌ها، میزبان جمعیت کثیری از مسافران و گردشگران می‌باشد.
شاید یکی از جذابترین بخش‌های سفر به تنگه واشی حرکت در رودخانه‌ای است که در بین یک دره سنگی قرار دارد. با توجه به نزدیکی تنگه واشی به شهر تهران، امکان مسافرت یک روزه به این منطقه وجود دارد و بخصوص در تابستان هزاران نفر از ساکنین استان تهران و دیگر استان‌های اطراف به این منطقه مسافرت می‌کند. در سال‌های اخیر، بسیاری از موسسه‌های توریستی، اقدام به برگزاری تورهای گوناگونی در این منطقه نموده‌اند که همین امر باعث افزایش شهرت و معروفیت این منطقه شده ‌است. این مکان شامل دو تنگه است که تنگه اول به “واشی” و تنگه دوم به “سا” معروف است. در انتهای تنگه دوم آبشاری با ارتفاع ۱۵ متر قرار دارد. مسیر پیاده روی از ابتدای تنگه اول طی سه بخش انجام می‌شود.
بخش اول : مسیر تنگه اول تا ابتدای دشت ساواشی (حدود ۲۵۰متر)
بخش دوم: راهپیمایی دشت ساواشی (حدود ۱۷۰۰متر)
بخش سوم: مسیر تنگه دوم تا رسیدن به آبشار (حدود ۸۰۰متر)
برای رفتن به تنگه ساواشی در کیلومتر ۲ جاده فیروزکوه-تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی ۱۰ کیلومتر روستای جلیزجند نمایان می‌گردد. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شده‌است. بعد از عبور از روستا و طی ۴٫۵ کیلومتر در جاده‌ای که میان دشت و در کنار جوی‌های پر از آب زلال، احداث شده، محل پیاده روی تنگه ساوشی شروع می‌شود.

——————————————————————-

نقشه دسترسی به فیروزکوه و تنگه واشی:

تنگه واشی

نقشه دسترسی به تنگه واشی

 

روستای جلیزجند، بساطی هایی که دمپایی و کفش پلاستیکی عرضه می‌کردند:

روستای جلیزجند

روستای جلیزجند

 

تنگه واشی، مسیر بعد از پارکینگ تا تنگه:

مسیر تنگه

مسیر تنگه

 

تنگه واشی، مسیر بعد از پارکینگ تا تنگه:

مسیر تنگه

مسیر تنگه

 

تنگه اول، کتیبه شکار بر روی دیواره تنگه واشی مربوط دوره قاجار (فتحعلی شاه قاجار):

تنگه واشی

تنگه واشی

 

تنگه اول:

تنگه واشی

تنگه واشی

 

تنگه اول:

 

انتهای تنگه اول:

 

دشت ساواشی بعد از تنگه اول:

دشت ساواشی

دشت ساواشی

 

دشت ساواشی:

دشت ساواشی

دشت ساواشی

 

تیم 5 نفره ما در دشت ساواشی:

(بالاخره یکی یه عکس خوب از ما انداخت! 🙂 )

دشت ساواشی

دشت ساواشی

 

ورودی تنگه دوم:

ورودی تنگه دوم

ورودی تنگه دوم

 

ابتدای تنگه دوم:

مهسا اسماعیلی

مهسا اسماعیلی

 

آبشره های زیبا در مسیر تنگه دوم به آبشار:

تنگه دوم

تنگه دوم

 

نیما اسماعیلی، مهسا اسماعیلی، رضا نورکامی

نیما اسماعیلی، مهسا اسماعیلی، رضا نورکامی

 

تنگه دوم:

تنگه دوم

تنگه دوم

 

آبشار انتهای تنگه دوم:

تنگه دوم

تنگه دوم

 

آبشار:

آبشار تنگه واشی

آبشار تنگه واشی

 

آقا رضای ما در زیر آبشار:

آبشار تنگه واشی

آبشار تنگه واشی

پایان

درباره نیما اسماعیلی

نیما اسماعیلی * متولد: 9 اسفند 54 * محل سکونت: تهران * تحصیلات: مهندسی مکانیک
این نوشته در مسیرهای گردشگری و کوهنوردی تهران ارسال و , , , , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *