قله محراب از روستای چاران
گزارش برنامه صعود به قله های: سیوک، پشته بند، درزو و محراب از روستای چاران
تاریخ اجرا: جمعه 1403.11.12
ارتقاع قله ها به ترتیب از شرق به غرب:
قله سیوک (سیوچال): 2845 متر
قله پشته بند: 2895 متر
قله درزو: 2890 متر
قله محراب (عشق): 2915 متر
موقعیت جغرافیایی: استان البرز، جاده چالوس، منطقه خوزنکلا، روستای چاران
Alborz – karaj – Charan – Mehrab peak
اطلاعات برنامه (از روستا تا قله محراب):
ارتفاع مبدا صعود: 2060 متر (درب نگهبانی روستای چاران)
مسافت و اختلاف ارتفاع تا قله: 9 کیلومتر / 855 متر
مجموع افزایش ارتفاع تا قله: 1050 متر (Elevation gain)
مسافت کل رفت و برگشت: 13.5 کیلومتر
مدت زمان صعود: 6.5 ساعت، (06:35 تا 13:00) (با گام متوسط)
مدت زمان کل برنامه: حدود 9 ساعت (اتمام برنامه 15:35)
تایم های اصلی توقف و استراحت: حدود 1 ساعت (صبحانه و قله)
سطح برنامه (سبک/متوسط/نیمه سنگین/سنگین): متوسط
مناسب برای افراد مبتدی و کم تجربه (می باشد/نمی باشد): نمی باشد (در سایر فصول که برف در مسیر نباشد مشکلی ندارد)
بقیه در ادامه مطلب
+ دانلود جی پی اس قله محراب (عشق) از روستای چاران Mehrab GPS
(راهنمای دانلود ترک از سایت ویکی لاک: اینجا)
معرفی قله:
قله محراب (عشق) با ارتفاع 2915 متر از قلل البرز مرکزی واقع در منطقه خوزنکلا جاده چالوس از توابع کرج می باشد. این قله بر روی یک خط الراس با امتداد شرقی – غربی بین دو قله بارو و قله پورا واقع شده است. آسان ترین و نزدیک ترین مسیر صعود به قله محراب (که در قدیم به آن قله کندر نیز می گفتند) از جبهه شمالی و از روستای چاران می باشد. باید توجه داشته باشید که در زمستان اگر حجم برف زیاد باشد دسترسی به قله فقط با برفکوبی سنگین میسر می باشد.
مسیرهای اصلی صعود:
جبهه شمالی، از روستای چاران (مسیر عمومی و متداول)
جبهه جنوبی، از روستای کندر (از طریق گردنه 2770 متر)
آنتن دهی مسیر:
روستا آنتن دارد. باقی مسیر چک نشد
منابع آب در مسیر:
در این فصل چشمه آبی در مسیر مشاهده نشد. اما ظاهرا در لوکیشن دشت-کلبه 2700 چشمه وجود دارد.
مخاطرات و چالش های برنامه:
–
نکات برنامه:
–
گزارش برنامه:
به نام خالق زیبایی ها
قرار ما ساعت 5 صبح جنت آباد بود. با کمی تاخیر حدود 5.15 ، چهار نفری با یک ماشین راه افتادیم. ساعت 6.10 به نگهبانی چاران رسیدیم. نگهبانی چاران همیشه به روی گردشگران بسته بوده و با ماشین نمی شود داخل شد. ماشین را قبل از نگهبانی پارک کردیم. البته در هنگام بازگشت نگهبان به ما تذکر داد که ماشین را باید کمی دورتر از نگهبانی پارک می کردیم. پس از آماده شدن و ته بندی خوب با شیرینی و نسکافه، ساعت 6.35 در حالی که هوا هنوز گرگ و میش بود مسیر پیاده روی را به داخل روستا آغاز کردیم. حدود 10 دقیقه بالاتر طبق ترک از سمت راست از جاده جدا شده و از مسیر مالرو به سمت دره حرکت کردیم. کمی جلوتر به سد رسیدیم. از سمت راست به بالای سد رفته و سپس به سمت دره پشت سد سرازیر شدیم. داخل دره به سمت بالا حرکت کردیم تا حدود یک ربع بعد از سمت چپ وارد مسیر یال شدیم و ارتفاع گرفتیم. حدود نیم ساعت بالاتر حجم برف بیشتر شد و ما در مسیر پاکوب پوشیده از برف بودیم. مسیر هفته قبل برفکوبی شده و کمی برف تازه روی آن نشسته بود که این خیلی به ما کمک می کرد. ساعت حدود 9.00 به ابتدای دشت پربرف رسیدیم که دیگر از پاکوب خبری نبود. حدود یک ساعت داخل دشت برفکوبی کردیم و سپس به چپ کشیده و از دامنه یال که برف کمتری داشت تراورس کردیم تا ساعت 11.00 به گردنه 2770 متر با ویوی قله لیچه در جنوب رسیدیم.
توجه داشته باشید که در این روز حجم برف حداکثر 30 سانت و برای چند روز پیش بود. اگر برف تازه با حجم بیشتر باشد قطعا انرژی بسیار بیشتری برده و زمان بندی برنامه تغییر می کند. ضمن اینکه ما از گردنه تا قله محراب روی خط الراس غالبا از دامنه جنوبی حرکت کردیم که در این زمان برف چندانی نداشت.
از روی گردنه آلودگی هوای کرج و ورداورد و تهران مانند دریای ابر به رنگ سفید دیده می شد! اما هنوز به سمت ما پیشروی نکرده بود. مسیر صعود را از دامنه جنوبی خط الراس که برف کمتری داشت و نیاز به برفکوبی نداشت ادامه دادیم تا ساعت 11.15 به اولین قله یعنی قله سیوک یا سیوچال در ارتفاع 2845 متر رسیدیم. پس از قله سیوک حدود 20 دقیقه برای صبحانه توقف کردیم و سپس در ادامه قله های پشته بند و درزو صعود شد و در نهایت ساعت 13.00 به قله محراب یا قله عشق در ارتفاع 2915 متر رسیدیم. در این تاریخ فقط قله سیوک تابلو داشت و سه قله دیگر بدون تابلو هستند. این را هم بگم که برخی گزارش ها و ترک ها قله محراب را سیوچال و یا قله کندر هم نامیده اند. اما در ترک های چند سال اخیر بیشترین اتفاق نظر برای این قله بر روی نام محراب یا عشق بوده است.
فرود:
پس از کمی توقف و عکاسی روی قله ساعت 13.30 مسیر فرود را از یال شمالی در پیش گرفتیم. آلودگی از سمت کرج رفته رفته داشت به روستای چاران می رسید. یال با شیب تند و حجم برف مناسب و برفکوبی آسان در مسیر فرود بدون مشکل ما را به لوکیشن پشت سد رساند. حدود 15 دقیقه توقف به صرف میوه داشتیم و در نهایت ساعت 15.30 به نگهبانی و محل پارک ماشین رسیدیم. نهار را نزدیک ماشین جای مناسب نشسته و صرف کردیم و ساعت حدود 16.30 حرکت کردیم.
متاسفانه طبق روال همیشگی جمعه ها یک طرفه شدن جاده چالوس تاخیر و مساله داشت و ترافیک سنگین به سمت کرج وجود داشت که ما حدود یک ربع یا بیشتر در ترافیک بودیم تا از جاده خوزنکلا وارد ترافیک جاده چالوس شویم. خوشبختانه حدود نیم ساعت که در ترافیک بودیم یک طرفه کامل شد و ترافیک برطرف شد و به سمت تهران ادامه دادیم.
تصاویر برنامه:
**********************
فرود:
مطالب مرتبط:
مسیرهای گردشگری و کوهنوردی استان البرز
لینک کوتاه این پست: http://kuhnavardi.com/?p=10365