گزارش روستا و آبشار رندان (ویرایش جدید، خرداد ماه 1392)
آبشار رندان در خرداد ماه:
روستای رندان:
رندان روستایی است کوچک و کم جمعیت در دل رشته کوههای البرز میانی و در مسیر جاده امامزاده داوود. این روستا در دهستان سولقان از بخش کن شهر تهران واقع است. ارتفاع روستای رندان از سطح دریا حدود 2 هزار متر است. آبشار رندان به ارتفاع حدود 40 متر در ارتفاعات این روستا قرار دارد. رند، واژهای فارسی است به معنای زیرک، حیلهگر، بیقید و لاابالی، … و امروزه به انسان فرصت طلب رند میگویند. در اصطلاح تصوف، رند کسی است که ظاهر خود را در ملامت دارد و باطنش سالم است. رند در اشعار حافظ، انسانی است آزاده و بی قید و وارسته و شخصیتی است در نقطه مقابلِ زاهد:
عیب رندان مکن ای زاهد پاکیزه سرشت
که گناه دگران بر تو نخواهند نوشت
من اگر نیکم و گر بد تو برو خود را باش
هر کسی آن درود عاقبت کار که کشت
از وجه تسمیه این روستا اطلاعات موثقی در دست نیست. اما رند و یا رندان به هر معنایی که باشد اهالی روستای رندان مردمانی هستند ساده، خونگرم و مهماننواز و به دور از همه تکلفها و قید و بندهای انسانهای شهرنشین. متأسفانه از سال 1375 سوداگران زمین به سراغ این روستا آمدهاند و با قطعهبندی زمین در شیب ارتفاعات، ضمن بالا بردن قیمت زمین در این روستا وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روستا را به حال و هوای دیگری کشاندهاند. با کمی جستوجو در سایتهای اینترنتی، آگهیهایی را میبینیم که چوب حراج به زمینهای روستا زدهاند. ساخت و ساز روزافزون در دامنهها و ارتفاعات روستای رندان به شدت در جریان است و این حقیقت تلخی است که نهتنها رندان، بلکه بسیاری دیگر از روستاهای بکر ما دچار آن شدهاند.
آبشار رندان
در ارتفاعات شمال شرق روستای رندان و در امتداد درهای سرسبز، یکی از زیباترین آبشارهای تهران قرار دارد. این آبشار باشکوه و پرآب با ارتفاع تقریبی حدود 40 متر، بهنظر میرسد که بعد از آبشار سنگان، دومین آبشار مرتفع تهران باشد. آبشار رندان در ارتفاع حدود 2200 متر از سطح دریا واقع بوده و فاصله آن از روستا حدود 2 کیلومتر است. برای رسیدن به آبشار نیاز به کمتر از یک ساعت پیادهروی در مسیری نسبتاً هموار و کم شیب در امتداد رودخانه رندان دارید. در این مسیر، هر از گاهی باید از روی پلهای چوبی و سنگی عبور کرده و اگر رودخانه پر آب باشد، گاهی باید مسیر خود را با عبور از روی سنگهای کف رودخانه ادامه دهید. گاه از کنار باغهای گیلاس و آلبالو عبور کرده و گاه از پای صخرههای کوچک و بزرگ… نکته هیجان انگیز مسیر آنجاست که تا چند دقیقه پایانی، آبشار را نمیبینید. در انتهای مسیر، با پشت سر گذاشتن یک شیب نسبتاً تند، آبشار زیبای رندان در آنسوی دره به یکباره نمایان میشود. در روزهای گرم تابستان میتوانید پای آبشار رفته و صورت خود را به نوازشهای دلپذیر قطرات ریز آب بسپارید.
اگر کوهنورد هستید
روستای رندان یکی از مسیرهای اصلی صعود به قله 3560 متری لوارک است. این قله در ادامه خط الرأس توچال پس از قلههای شاه نشین، سربازارک و بازارک، در غربیترین نقطه این خط الرأس مرتفع قرار دارد. برای صعود به این قله باید به بالای آبشار رفته، از یال سمت چپ آبشار کمی ارتفاع گرفته و سپس وارد درهای شوید که باغهای گیلاس در امتداد آن کشیده شده است. در انتهای دره، خود را به روی گردنه شهرستانک رسانده و در جهت شرق به قله لوارک صعود کنید. صعود تابستانی این قله حدود 8 ساعت زمان میبرد.
اگر مسافر رندان شدید
٭ در مسیر آبشار، چشمه آب وجود ندارد. به دلیل وجود باغهای میوه (احتمال سم پاشی) و گوسفند سرا در بالای آبشار، از خوردن آب آبشار و رودخانه پرهیز کنید.
٭ ماههای گرم تابستان، فصل کم آبی آبشارهاست. پس اگر میخواهید آبشار رندان را در اوج شکوه و پرآبیاش ببینید، تابستان به نیمه نرسیده به رندان بروید و فصل بهار هم حتماً سری به رندان بزنید.
٭ به این نکته توجه داشته باشید: اگر خواستید باقیمانده غذا و یا زبالههای طبیعی که قابلیت جذب و برگشت به چرخه طبیعت دارند (مثل پوست هندوانه، میوه و غیره) را در طبیعت بریزید، جایی بریزید که جلوی چشم و در معرض دید نباشد، چون تا زمانی که جذب نشده و از بین نرفته، حکم زباله را داشته و به جلوه بصری طبیعت آسیب میزند.
٭ یادمان باشد: همیشه زبالهها را همراه خود به پایین برگردانیم. اگر در نقطهای اتراق کردیم، به وقت عزیمت، حتیالامکان محیط اطراف خود را نیز از زباله پاکسازی کنیم. باشد که هر یک، سهم کوچکی از دِین خود به طبیعت زیبا و بخشنده را ادا کرده باشیم.
آدرس روستای رندان:
از طریق بزرگراه همت و یا بزرگراه شهید آبشناسان خود را به کن، بلوار کوهسار و سپس جاده امامزاده داوود برسانید. کیلومتر 18 جاده امامزاده داوود تابلوی روستای رندان را در سمت چپ جاده مشاهده میکنید. از سر جاده تا روستای رندان کمتر از 6 کیلومتر جاده آسفالته در پیش دارید.
* توجه داشته باشید که در مسیر بزرگراه همت غرب، با مشاهده تابلوی شهران باید وارد لاین کندرو شوید.
بگذار که بر شاخه این صبح دلاویز
بنشینم و از عشق سرودی بسرایم
آنگاه به صد شوق چو مرغان سبکبال
پر گیرم ازین بام و به سوی تو بیایم
خورشید از آن دور از آن قله پر برف
آغوش کند باز همه مهر همه ناز
سیمرغ طلایی پر و بالی است که چون من
از لانه برون آمده دارد سر پرواز
…
“فریدون مشیری”
————————————————–
تصاویر روستا و آبشار رندان (زمان بازدید: پنج شنبه 2 خرداد 1392)
روستای رندان:
روستای رندان، مسیر آبشار:
روستای رندان، مسیر آبشار:
روستای رندان، مسیر آبشار:
آبشار رندان:
نقشه دسترسی به جاده امامزاده داود و روستای رندان:
(برای مشاهده تصویر در اندازه واقعی بر روی آن کلیک نمائید)
نقشه دسترسی به جاده امامزاده:
(برای مشاهده تصویر در اندازه واقعی بر روی آن کلیک نمائید)
نقشه روستای رندان و دسترسی به مسیر آبشار:
(برای مشاهده تصویر در اندازه واقعی بر روی آن کلیک نمائید)
*********************************************
تصاویر مربوط به بازدید از روستا و آبشار رندان
(جمعه 1 اردیبهشت 1391)
تابلوی روستای رندان، کیلومتر 18 جاده امامزاده داود
روی تابلو نوشته 4 کیلومتر اما بیش از 5 کیلومتر تا روستا راه هست.
نمایی از روستای رندان
با حجم زیاد ساخت و سازها در روستا و دامنه های بالای روستا که دارد اتفاق می افتد فکر کنم باید در عنوان “رندان… روستایی بکر و دست نخورده” تجدید نظر کرد!
مسیر آبشار رندان:
بهار امسال و در اول اردیبهشت ماه، بخاطر سردی هوا هنوز درختان گیلاس سرسبز نشده و شکوفه نداده اند. نه فقط اینجا بلکه اطراف تهران تقریبا همه مسیرها بر همین منواله. اوج زیبایی این مسیرها وقتی خواهد بود که درختان گیلاس و آلبالو سبز شده و شکوفه باران شوند. اگر هوا کمی گرم بشه احتمالا امسال از هفته دوم اردیبهشت بشه این مسیرها رو با رایحه خوش شکوفه های بهاری پیمایش کرد.
مسیر آبشار رندان
مسیر آبشار رندان
پایان
۱۴۰۰/۰۸/۲۳ آبشار رندان مثل قبل نیست دور تا دور حصار کشیدن و نمازخونه و پایگاه بسیج ده متری آبشار زدند بقیه را هم فنس کشیدند و باغ شخص کردند
پاسخ