گزارش بازدید از گنبدهای نمکی گرمسار
تاریخ اجرای برنامه: پنجشنبه، 29 آبان 1393 ( و 29 آذر 1397)
گروه “همه ما”
سرپرست برنامه: آقای محمد صالحی
راهنما و هماهنگ کننده: آقای رضا شریعتی
———————————————————
گزارش ارسالی به ماهنامه پیام بهمن، آذر ماه 93:
مکان های بازدید شده در سفر 1393.08.29:
1- معدن نمک “کوهدشت کهن گرمسار”:
(این معدن نیاز به هماهنگی دارد)
2- معدن نمک متروکه (غار نمکی)
مکان های بازدید شده در سفر دوم 1397.09.29:
به ترتیب: معدن نمک سالار ، حوضچه نمک سبز ، معدن متروکه
تعداد نفرات: 22 نفر
ترک ها:
+ دانلودفایل جی پی اس مسیر معدن کوهدشت کهن
+ دانلود فایل جی پی اس مسیر معدن متروکه (غار نمکی)
+ دانلود جی پی اس کوه اژدها و معادن نمک قائم و غار نمکی. (فایل از صفحه ویکی لاک saeid-godarzi)
+ دانلود ترک معدن نمک سالار گرمسار (فایل از صفحه ویکی لاک majid cheraghi)
لوکیشن ها:
مسیر اول:
معدن متروکه گرمسار (غار نمکی):
https://goo.gl/maps/nrtaZmjTLLpk8pVd7
معدن نمک چهار دهانه گرمسار:
https://maps.app.goo.gl/MdW7r8YDEZK2r8Xm6
حوضچه نمک سبز:
https://goo.gl/maps/TsyrzFsc9nQCPfY5A
حوضچه نمک 2 گرمسار:
https://maps.app.goo.gl/CPfcCSaf1rtvLuBY9
ورودی جاده دسترسی مسیر اول:
https://maps.app.goo.gl/MvgH5TEkiZFpi5EP9
——————-
مسیر دوم:
معدن نمک سالار گرمسار:
نگهبانی: https://goo.gl/maps/Lx6QhYyFWaTqhvt29
معدن سالار: https://maps.app.goo.gl/TqmKh8QYHuK47K8o7
معدن نمک کوهدشت کهن گرمسار:
https://goo.gl/maps/GA79YXD9sckz2Ndg8
دریاچه نمک (بند نمک) گرمسار:
https://goo.gl/maps/AKvnTXR6jFERgUPQ6
ورودی جاده دسترسی مسیر دوم:
https://maps.app.goo.gl/ZT3TM4AANcotWR267
نکته: مسیر دوم از بزرگراه گرمسار-قم هم راه دارد.
کوه اژدها گرمسار:
بقیه در ادامه مطلب
گزارش سفر (برنامه سفر 1393.08.29):
معدن کوهدشت کهن گرمسار:
ما برای بازدید از گنبدهای نمکی گرمسار ابتدا به یکی از معادن فعال نمک گرمسار به نام “کوهدشت کهن” رفتیم که ورودی آن از سمت تهران، چند کیلومتر بالاتر از ورودی معادن متروکه و قبل از گرمسار است (88 کیلومتر از سه راه افسریه). در منطقه گرمسار ۲۷ معدن نمک وجود دارد که درجه خلوص نمک از این معادن بالای ۹۸درصد بوده و یکی از زیباترین این معادن، معدن نمک “کوهدشت کهن” است که از اوایل دهه 70 تاکنون فعال است. این معدن که در نوع خود در بین معادن نمک منطقه بینظیر است، از زیبایی و جذابیت خاصی برخوردار است. این معدن بهصورت تونل پیچدرپیچ به طول ۱٫۵ کیلومتر در دل زمین امتداد دارد. داخل معدن ۶ ستون بزرگ به ارتفاع ۱۲ متر و به شعاع تقریبی 10متر، برای جلوگیری از ریزش تونل پیشبینیشده است که با ورود به داخل آن توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند. ورودی معدن که عرض جاده آن بیش از یک کامیون میباشد، لغزنده است! نه به خاطر آب و یا برف و یخ بلکه به خاطر صیقلی شدن سطح نمک. داخل معدن آنقدر وسیع و سقف آن بهقدری مرتفع است که با ورود به آن حس یک غار عظیم با دالانهای تودرتو به بیننده دست میدهد! داخل معدن بااینکه در طول مسیر کموبیش چراغ روشنایی دارد اما نور آن کافی نیست. همراه داشتن هدلامپ و یا چراغقوه قوی برای مسائل ایمنی و احیاناً مشاهده زیباییهای پنهان معدن و دالانها بسیار مفید خواهد بود. یکی از نکات قابلتوجه داخل معدن وجود ذرات ریز و غبار نمک است که زیر نور چراغها بهخوبی نمایان میشوند. حجم این ذرات بهقدری است که پس از دقایقی احساس شوری در اطراف لبها و دهان دست میدهد. جالب اینکه این ذرات نمکی نهتنها مضر نیستند بلکه برای ریه و بدن انسان مفید نیز هستند.
در معدن کوهدشت کهن، از سنگهای نمک رنگی و زیبا به آن صورت که در غارهای نمکی و یا معادن متروکه مشاهده میشود، خبری نیست اما با ورود به این معدن اطلاعات خوبی از روند استخراج نمک به دست میآید که در نوع خود جالب و ارزشمند است.
هماهنگی و گرفتن مجوز برای ورود به این معدن، برای گروه ما، توسط آقای رضا شریعتی عزیز انجام گرفت که اصالتاً اهل گرمسار بوده و با کارکنان و مسئولین معدن آشنایی داشتند. متأسفانه از روند هماهنگی رسمی و گرفتن مجوز برای این معدن اطلاعی ندارم اما اطلاع دارم که این امر امکانپذیر بوده و بعضاً گروههایی با مجوز برای بازدید معدن اقدام نمودهاند.
***
معادن متروکه (غار نمکی):
بخش دوم برنامه ما مربوط به بازدید از یکی از معادن متروکه گرمسار بود که از قبل در اینترنت گزارشهای مربوط به آن را مطالعه نموده و خبر داشتیم که برای مشاهده سنگهای نمک زیبا و رنگی باید سراغ این معادن برویم. برای بازدید از این معدن چند کیلومتری به سمت تهران برگشته و دور برگردان را دور زده و وارد فرعی معادن نمک شدیم. ورودی این معدن متروکه حدود 85 کیلومتر پس از تهران (از سهراه افسریه) و قبل از گرمسار قرار دارد. حدود 2-3 کیلومتر که از تابلوی “گرمسار 15 کیلومتر” گذشتید، تابلوهای معادن نمک “مروارید” و “قائم” در ابتدای یک جاده فرعی، مشاهده میشود که باید وارد آن شوید. پس از ورود به این جاده، حدود 2.5 کیلومتر بالاتر (تقریباً انتهای آسفالت) به سهراهی میرسید که یک ساختمان نگهبانی در سمت راستتان قرار دارد. در اینجا مسیر چند راهه میشود. مسیر مستقیم به سمت معدن نمک مروارید و قائم میرود. مسیر سمت راست به سمت معادن دیگر و یک جاده باریک خاکی هم هست که از پشت ساختمان نگهبانی به سمت جنوب امتداد دارد. شما باید وارد این جاده باریک شوید. کمتر از یک کیلومتر آنطرفتر در انتهای جاده خاکی به محدوده معدن متروکه میرسید که سنگهای کوچک و بزرگ نمک به زیبایی هرچهتمامتر در اطراف آن خودنمایی میکنند. این سنگها که عمدتاً به رنگهای سفید، طلایی و یا قرمز کالباسی هستند با اشکال بدیع و چشمنواز بهقدری زیبا هستند که در بدو ورود مسحور تماشای آن خواهید شد و در عجب از اینکه اینهمه زیبایی و درخشندگی در دل این بیابان برهوت چهکار…!؟
در این محدوده، ظاهراً چند دهانه معدن متروکه قرار دارد که ما به دلیل ضیق وقت فقط از یک معدن که در معرض دید بود بازدید کردیم. ارتفاع دهانه معدن تقریباً 10 متر و عمق آن حدود 30-40 متر بود. داخل معدن خبر خاصی نبود و همه زیبایی آن مربوط میشد به سنگهای نمکی که بیرون و اطراف آن پراکنده بودند.
***
در پایان از آقای رضا شریعتی بزرگوار و خانم شریعتی که همراه و میزبان ما در گرمسار بودند قدردانی کرده و از پذیرایی گرم و صمیمانه ایشان نهایت تشکر را دارم.
——————————————————–
تصاویر برنامه (آبان 1393 و آذر 1397):
لینک های مرتبط:
1- نمکستان (گزارش همین برنامه در وبلاگ “همه ما”)
2- گنبدهای نمکی (وبلاگ “ایران را بگردیم” ، محمد گائینی)
3- گنبدهای نمکی (وبلاگ “ایران سرزمین من” ، پرویز شجاعی پارسا)
4- سفر نمک (وبلاگ “نشاط کوهستان” ، زنده یاد پرویز ستوده شایق)
5- غار نمکی گرمسار (شبکه اطلاع رسانی راه دانا)