راهنمای خرید کرامپون کوهنوردی (یخ شکن):
کرامپون یا یخ شکن کوهنوردی از جمله وسایلی است که بسته به شرایط جوی، شاید تا چند سال در صعودهای زمستانی مورد استفاده قرار نگیرد اما همراه نداشتن آن حتی در یک برنامه (که زمین پوشیده از برف سفت و یا یخ باشد) ممکن است که به قمیت جان شما تمام شود! و یا حداقل یک صعود با ریسک و پراسترس را برای شما رقم بزند.
پس به همه دوستان عزیزم توصیه میکنم که حتی شده ساده ترین و ارزان ترین یخ شکن را تهیه کنند و در صعودهای زمستانی همراه خود داشته باشند.
کرامپون یا یخ شکن چیست؟
کرامپون یا یخ شکن وسیله ای است فلزی که در زیر خود دارای شاخک های نوک تیز می باشد. این وسیله در زیر کفش کوهنوردی نصب شده و شاخه های نوک تیز آن با فرو رفتن در یخ و یا برف سفت مانع سر خوردن کوهنورد در مسیرهای لغزنده می شود.
انواع کرامپون های موجود در بازار:
کرامپون های موجود در بازار برای صعودهای غیر حرفه ای در انواع مختلفی یافت می شوند که برخی از آنها عبارتند از:
1- کرامپون 6 شاخه (با بندهای تسمه ای)
2- کرامپون 4 شاخه (با بندهای تسمه ای)
3- کرامپون 4 شاخه ساده (با بندهای نخی)
4- کرامپون ژله ای
در ادامه به محاسن و معایب هر کدام از کرامپون های فوق اشاره می شود:
بقیه در ادامه مطلب
کرامپون شش شاخه: معمول ترین و معروف ترین برند موجود در بازار که مورد استفاده کوهنوردان قرار می گیرد، مربوط به شرکت هفت گوهر است.
محاسن: چسبندگی و ایمنی خوب روی برف و یخ، فیکس شدن خوب روی کفش با بند های تسمه ای، قابلیت تنظیم عرضی روی کفش
معایب: حجم و وزن زیاد*، راه رفتن سخت روی سنگ (زمین بدون یخ) به دلیل شاخک های زیاد.
قیمت: 140 ه.ت (زمستان 97)
کرامپون چهار شاخه: معمول ترین و معروف ترین برند موجود در بازار که مورد استفاده کوهنوردان قرار می گیرد، مربوط به شرکت هفت گوهر است.
محاسن: حجم و وزن مناسب*، فیکس شدن خوب روی کفش با بند های تسمه ای، قابلیت تنظیم عرضی روی کفش.
معایب: چسبندگی و کارایی کمتر روی یخ نسبت به نوع شش شاخه
قیمت: 80 ه.ت (زمستان 97)
کرامپون چهار شاخه ساده: این کرامپون دارای ساختار ساده با یک بند مثل بند کفش می باشد که در بیشتر مسیرهای کوهپیمایی تهران توسط مغازه ها و یا دستفروش ها فروخته می شود. به نسبت قیمت، کارایی خوبی دارد.
محاسن: حجم و وزن مناسب*، قیمت مناسب
معایب: چسبندگی و کارایی کمتر روی یخ نسبت به انواع تسمه ای، عدم فیکس و محکم بودن مناسب زیر کفش خصوصا در حالت های نامتعادل که پاها به صورت مایل و عرضی روی زمین قرار گیرد.
قیمت: 20 تا 30 ه.ت (زمستان 97)
منیریه، فروشگاه رهبر یا مغازه ها و دستفروش های مسیرهای دربند و درکه و کلکچال و ….
کرامپون ژله ای (زنجیری): این کرامپون ها در انواع و کیفیت های مختلف تولید و در بازار عرضه می شوند. برندها و انواع با کیفیت آن گران بوده (250 تا 550 و بالاتر) و انواع ارزان قیمت آن به دلیل ساختار آسیب پذیر آن قابل اطمینان نیستند مگر اینکه کسی استفاده کرده و با اطمینان از کیفیت آن اقدام به خرید و استفاده نمایید.
محاسن: حجم و وزن مناسب*، پیاده روی آسان تر به دلیل تعداد زیاد شاخک ها با ارتفاع کمتر و باز و بسته کردن بسیار آسان (کشی)
معایب: احتمال خرابی و از کار افتادگی به دلیل ساختار آسیب پذیر خصوصا در جنس های نامرغوب (پارگی ژله ای و یا باز شدن زنجیرها در انواع ارزان قیمت)، چسبندگی و کارایی کمتر روی یخ نسبت به نوع شش شاخه در مسیرهای دشوار
قیمت: 60 ه.ت به بالا (زمستان 97)
تفاوت انواع ارزان قیمت با انواع برند و گران قیمت در کیفیت جنس ژله ای و زنجیر است. زنجیرها در انواع مرغوب جوشکاری شده و احتمال پارگی و باز شدن ندارند.
*: توجه داشته باشید که حجم و وزن یخ شکن یک آیتم مهم برای کوهنورد است چرا که قرار است شما تمام زمستان یخ شکن را در کوله خود داشته باشید تا شاید یک یا چند برنامه مورد استفاده قرار گیرد.
توصیه خرید:
تجربه ای که بنده دارم اینه که یک کرامپون 6 شاخه هفت گوهر رو 7 سال پیش خریدم و هنوز استفاده نکردم!. اما یک جفت کرامپون چهارشاخه ساده دارم که زمستونها همیشه توی کوله ام هست (به دلیل همان حجم و وزن کم که در بالا اشاره شد) و تا حالا چند بار از جمله همین هفته گذشته در صعود به قله کلکچال ازش استفاده کردم و نکته مهم اینه که برای صعودهای غیر حرفه ای که در اون از یخچال و مسیرهای صعب العبور و امثالهم حرکت نمی کنیم، همین یخ شکن ساده هم جوابگو هست.
در پایان توصیه ام این هست که اگر صعودهای حرفه ای از مسیرهای دشوار ندارید یک یخ شکن ژله ای خریداری کنید. محاسن زیادی داره که در بالا بهشون اشاره کردم. در قیمتهای پایین، به جنس یا برند خاصی نمی تونم اشاره کنم اما همین ارزان قیمت ها رو برخی دوستان خریدن و چند ساله دارن استفاده می کنن و برخی ها هم ممکنه که جنسشون خوب نباشه و خراب بشن! اگر از فروشگاههای معتبر خرید کنید قطعا ریسکش کمتر خواهد بود.
بیشتر تحقیق کنید و با توجه به بودجه و سطح برنامه ها آنچه که مورد نیازتون هست رو خریداری کنید.
موفق باشید
——–
آموزش تصویری بستن یخ شکن ساده ی بندی:
نکته: جهت نصب یخ شکن زیر کفش در زمان صعود و فرود عوض می شود، در جهتی که شاخکهای وسطی در یخ فرو بروند.
پایان
مطالب مرتبط در همین سایت:
واقعا عالی بود . خیلی استفاده بردم . دم شما گرم
سلام خیلی عالی بود بسیار ممنون واقعا کاربردی بود.
سپاس, عالی بود.
ممنون، عالی بود
بسیار عالی
خیلی ممنونم، عالی بود، مخصوصاً جمع بندی اخر
خیلی ممنونم، عالی بود، مخصوصاً جمع بندی اخر خیلی کمک کرد
ممنک
با سلام
آفرین به شما آقای اسماعیلی عزیز که با مطالب و راهنماییهای مفیدتان ورزشکاران کوهنورد کشورمان را در انتخاب تجهیزات کوهنوردی یاری می کنید.
درود و سپاس از حسن توجه شما
ممنونم از راهنماییتون …دقیقا مونده بودم چطور این چهارشانه رو ببندم …🙏🏻🙏🏻🙏🏻