روستای لاویج

گزارش تصویری بازدید از روستای لاویج، نوروز 1394
گزارش ارسالی به ماهنامه پیام بهمن – تیرماه 1394
جاذبه‌های گردشگری استان مازندران

 لاویج؛ آمیخته با تاریخ و افسانه
با پشت سر گذاشتن بهار دل‌انگیز، بالاخره تابستان گرم هم از راه رسید. دلتان می‌خواهد در این گرمای هوا که بعضی وقت‌ها کلافه کننده می‌شود، به جایی بروید که در سایه‌سار درختانش آرام بگیرید و از نسیم خنک هوا بهره‌مند شوید؟ جایی باصفا در میان کوه‌ها و تپه‌ها که پر است از جنگل و سرسبزی و طراوت… پس با ما هم‌سفر شوید تا شما را به جایی ببریم که تا چشم کار می‌کند جاده‌ای است پردرخت، حتی تا دورترین نقطه دیدتان.
***

سفر مرا به درِ باغ چند سالگی‌ام برد
و ایستادم تا دلم قرار بگیرد،
صدای پرپری آمد… و در که باز شد
من از هجوم حقیقت به خاک افتادم...

روستای لاویج

روستای لاویج


آدرس روستای لاویج:

برای دسترسی به لاویج از سمت تهران، دیگر نیازی به رفتن به نور ندارید. از طریق جاده هراز خود را به آمل رسانده و از آنجا مسیر چمستان را در پیش بگیرید. فاصله تهران تا چمستان ۲۰۰ کیلومتر است که حدود ۳.۵ ساعت زمان می‌برد. از چمستان تا لاویج ۲۰ کیلومتر دیگر (حدود نیم ساعت) راه در پیش دارید.

بقیه در ادامه مطلب


روستای لاویج یکی از دهستان‌های شهر چمستان از توابع شهرستان نور در استان مازندران است. روستای ییلاقی لاویج در 20 کیلومتری جنوب چمستان در میان دره‌های جنگلی و زیبای البرز قرار دارد. در بدو ورود به چمستان (از سمت نور) یک مسیر زیبای آسفالته به‌طرف جنوب که از جاده اصلی منشعب می‌شود، با عبور از پارک جنگلی کشپل (kashpel) شما را به روستای زیبای لاویج می‌رساند. روستای ییلاقی لاویج یکی از نقاط دیدنی و جذاب شهرستان نور و از پرطرفدارترین جاذبه‌های گردشگری این منطقه است. فاصله لاویج تا شهرستان نور، ۳۵ کیلومتر است. لاویج دارای 15 روستا است که 12 روستای آن دارای سکنه و 3 روستای آن خالی از سکنه است.

پیشینه تاریخی لاویج:

قدمت تاریخ غیرمکتوب لاویج به دوران ساسانیان و حتی قبل از آن می‌رسد. بقایای خرابه‌های متعدد و گورها و اشیاء و آثار مکشوف، حکایت از تاریخی با قدمتی طولانی دارد و تصویری کم‌رنگ از دوران حیات تاریخی و زیست مردمان در این منطقه به دست می‌دهد.

بیشتر بخوانید:  تنگه دار نوشهر

لاویج آبادی تاریخی ناشناخته‌ای است که از تاریخی کهن حکایت‌ها در دل نهفته دارد. سرزمینی که از دورانی بسیار دور، آباد و مسکونی بوده و مانند قلعه طبیعی عظیمی به نظر می‌رسد. ازاین‌جهت، همیشه موردتوجه فرمانروایان قرارگرفته و مأمن و محل مناسبی برای آسایش حاکمان و والیان در جستجوی صلح و آرامش و یا گریخته از دشمن بوده است. تاریخ این آبادی، تلفیقی از اسطوره‌ها و واقعیات است. ازآن‌رو هنگامی‌که وقایع و حوادث و حکایت‌ها به مرز اسطوره نزدیک می‌شوند، هم چون تمام روایت‌های اساطیری مبهم و رازگونه‌اند .البته این اسطوره‌ها با نمادهایی بسیار ضعیف از واقعیت، در آثار و بقایا و خرابه‌های قلعه‌ها و گورها همراه است و گاه اسطوره‌های آن، صورتی مقلوب و دگرگون‌شده از واقعیت‌ها است.

یکی از افسانه‌های تاریخی که در میان مردم لاویج نور رواج دارد و پرده از یک اسطوره‌ مذهبی برمی‌دارد این است که امام حسن(ع) به این دیار سفر کرده است و منابعی مثل: فتوح البلدان و تاریخ طبرستان به آن اشاره دارند. افسانه‌هایی که وجود فیل سنگی (فیلی که با اشاره امام به سنگ تبدیل شده است!) و تنیرو  (tanniroo )و سنگی با اثر و جای پای انسانی در جنگلی نزدیکِ روستای کیاکلای لاویج معروف به «امام لینگ مال» («جای پای امام» که به «قدمگاه» آن حضرت شهرت دارد) را از آثار حضور آن حضرت در آبادی لاویج می‌دانند.

در منطقه لاویج گورهای گبری فراوانی وجود دارد و تصور می‌رود که احتمالاً آتشکده‌ای نیز بر فراز تپه‌های مشرف‌به روستا وجود داشته است. تنگه لاویج محل نبردهای مهم تاریخی و گریزگاهی برای سرداران و حاکمان و تختگاهی برای حکمرانان محلی و نیز گذرگاهی برای فرمانروایان بزرگ بوده است

از رویدادهای مهم لاویج، ماجرای لشکرکشی سردار عرب به نام «فراشه» به طبرستان را می‌توان نام برد. می‌گویند، مردم در این نبرد برای کمک و همراهی سپاهیان، با دمیدن در بوق و نواختن بر طبل و فرو غلتاندن سنگ‌ها و بریدن درخت‌ها که انعکاس صدای تبرها در هنگام بریدن درخت‌ها فضای هولناکی به وجود می‌آورد، سپاهیان عرب را دچار رعبی عظیم گردانیده و آنان «…. متحیر و سراسیمه شدند و گمان افتاد صاعقه‌ی قیامت است.» شکست سختی را مردم و سپاهیان رستمدار (نور) به آنان وارد ساختند.

بیشتر بخوانید:  قله آهار بشم

 

جاذبه‌های طبیعی:

دورتادور دهستان لاویج را حصار بلندی از کوه‌های البرز فراگرفته است که در بهار و تابستان پوشیده از درختان انبوه و سرسبز می‌شود که مناظر بدیع و دل‌انگیزی خلق می‌کند. این منطقه از آب‌وهوای بسیار مطبوع و خنکی در بهار و تابستان برخوردار است که به همراه طبیعت و سرسبزی بی‌نظیر، مسافران و توریست‌های زیادی را به خود جذب می‌کند.

 

جنگل‌های لاویج:

یکی از جلوه‌های جذاب طبیعت لاویج، جنگل‌های انبوه و متراکم آن تا ارتفاع ۲۵۰۰متری از سطح دریا و به‌خصوص درختان راش آن‌که یادگاری از دوره‌های گذشته جنگل‌های هیرکانی در میلیون‌ها سال قبل است. جنگل‌های لاویج از تنوع زیاد گونه‌های گیاهی و درختان گوناگون برخوردار است و در هر ناحیه آن چشمه‌سارانی از دل زمین به بیرون می‌جوشد و در هر فصلی از سال از میوه‌های وحشی و جنگلی خاصی برخوردار است. بهار با شکوفه‌های سفید، تابستان یکسره سبز و پاییز هزار رنگ آن از جاذبه‌های جالب و طبیعی آن به شمار می‌رود.

از لاویج به سمت کیاکلا که حرکت می‌کنید، یک جاده خاکی به طول چند کیلومتر با عبور از مسیر زیبای جنگلی درنهایت شما را به یک آبشار می‌رساند. اگر فرصت کردید حتماً سری به این مسیر و آبشارش بزنید.

 

آبگرم لاویج :

آبگرم لاویج در دامنه‌های کوه‌های قسمت شرقی لاویج از دل زمین به بیرون می‌جوشد. این آب گرم دارای املاح معدنی و گوگردهای فراوانی است که برای امراض پوستی و دردهای مفاصل کمردرد، پادرد و مهم‌تر از همه برای تمدد اعصاب بسیار مفید است. آبگرم‌ لاویج در قیاس با آبگرم‌های معروفی چون سرعین و یا محلات به نسبت کوچک‌تر و ازلحاظ امکانات و جذابیت در سطح پایین‌تری قرار دارد. در اینجا از وان‌های خصوصی و یا استخرهای بزرگ و مجهز خبری نیست. حوضچه‌ها کوچک و عمومی هستند. اگر قصد استفاده از آبگرم لاویج را دارید پیشنهاد می‌شود که در ایام غیر تعطیل و خلوت به لاویج بروید.

لاویج در حال حاضر دارای سه مسافرخانه در کنار آبگرم و دو سوئیت و صدها خانه و ویلاهای اجاره‌ای است که با توجه به خیل عظیم مسافر در بهار و تابستان ظرفیت پذیرایی از همه مهمانان را ندارد.

 

دیگر جاذبه‌های گردشگری طبیعی لاویج:

بیشتر بخوانید:  دریاچه اوان - قلعه الموت

ناحیه کوچک و کم وسعت لاویج، دارای نواحی اکو توریستی بی‌نظیری است. از نواحی تفریحی و توریستی آن می‌توان از: پارک جنگلی کشپل، آبشار حرام اوْ (در مسیر جاده چمستان به لاویج)، جاده‌های جنگلی، آبگرم معدنی لاویج، سوردار، جنگل اسیونگ، مراتع و چمنزارهای نومه، چشمه‌ها و رودخانه‌های پرآب و خروشان، ییلاق زیبای ایزوا، منطقه ییلاقی میرخمند و کوه‌های پوشیده از انبوه درختان و جنگل‌های وسیع و بکر را نام برد. یکی از جلوه‌های جذاب طبیعت لاویج، جنگل‌های انبوه و متراکم آن تا ارتفاع ۲۵۰۰ متری از سطح دریا به‌خصوص درختان راش آن است که یادگاری از دوره‌های گذشته جنگل‌های هیرکانی در میلیون‌ها سال قبل می‌باشد.

 

سوغات لاویج:

بهترین سوغات لاویج آرامشی است که پس از استفاده از آبگرم معدنی و دیدن آبشار و رودخانه و جنگل به دست می‌آید! اما از عسل طبیعی لاویج نمی‌توان به‌سادگی گذشت. عسلی که از شهد گل‌های لاویج به دست می‌آید، بی‌نظیر است. انواع لبنیات، سبزی‌های کوهی، سیر، گردو و فندق، نان خانگی و ماهی قزل‌آلا از دیگر سوغاتی‌های لاویج هستند.


+ اگر مسافر لاویج شدید، می‌توانید بازدید از دریاچه و سد خاکی الیمالات (در جاده نور به چمستان) ، منطقه توریستی و زیبای «واز»  (جنوب چمستان) و آبشار آب‌پری نور را نیز در برنامه سفرتان بگنجانید.

+ شعر از سهراب سپهری / منظومه مسافر

+ تاریخ بازدید ما از روستای لاویج: نوروز 1394


نیما اسماعیلی ،  12 خرداد 1394 – ماهنامه پیام بهمن

منابع:

ماهنامه ارمون، شماره دوم، روستای لاویج، به قلم خانم تهمینه اسدی

وب‌سایت باشگاه خبرنگاران جوان: http://www.yjc.ir


لینک های مرتبط:

روستای لاویج چمستان – سایت وبلا شمال

روستای لاویج – سیری در ایران


روستای لاویج، نوروز 1394:

روستای لاویج

روستای لاویج

روستای لاویج

روستای لاویج

*************************************

ماهنامه پیام بهمن - شماره 132 - تیرماه 94

ماهنامه پیام بهمن – شماره 132 – تیرماه 94

پایان

درباره نیما اسماعیلی

نیما اسماعیلی * متولد: 9 اسفند 54 * محل سکونت: تهران * تحصیلات: مهندسی مکانیک
این نوشته در گزارش های من در ماهنامه پیام بهمن, مسیرهای گردشگری و کوهنوردی مازندران ارسال و , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *