روستای امامه

 گزارش برنامه روستای امامه:

کوه‌پیمایی مسیر باغ تنگه به سمت مهرچال – جمعه 14 مهر 1391

پیاده‌روی روستای امامه به آبشار کلوگان – پنجشنبه 20 مهر 1391

روستای امامه

روستای امامه

روستای امامه از توابع بخش رودبار قصران، شهرستان شمیرانات بوده و در شمال شرق تهران بزرگ واقع شده است. دسترسی به این روستای زیبا و خوش آب و هوا از طریق جاده فشم است. ورودی این روستا در حد فاصل میدان لشکرک و میدان فشم و در کیلومتر ۱۵ جاده فشم واقع است. امامه شامل دو روستای «امامه پائین» و «امامه بالا» است. ارتفاع امامه بالا از سطح دریا حدود ۲۲۵۰ متر و امامه پائین حدود ۲۱۵۰ متر است. گویش مردم روستا مازندرانی است که اهالی منطقه به آن، به اصطلاح گیلکی می‌گویند.

—————————————————————–

لینک این گزارش در روزنامه ایران

بخش نخست (شنبه 29 مهر)                                بخش پایانی (یکشنبه 30 مهر)

ا          ا


خداوندا
تمام حرف های جهان یک طرف
این راز یک طرف:
آیات شما
چه قدر، شبیه به لبخند اوست.

“شمس لنگرودی”


(متن کامل گزارش همراه با تصاویر مسیر در ادامه مطلب)


جاذبه‌های طبیعی و گردشگری تهران (بخش نخست)

در شکارگاه شاهان قاجار قدم بزنید!

روستای امامه از توابع بخش رودبار قصران، شهرستان شمیرانات بوده و در شمال شرق تهران بزرگ واقع شده است. دسترسی به این روستای زیبا و خوش آب و هوا از طریق جاده فشم است. ورودی این روستا در حد فاصل میدان لشکرک و میدان فشم و در کیلومتر ۱۵ جاده فشم واقع است. امامه شامل دو روستای «امامه پائین» و «امامه بالا» است. ارتفاع امامه بالا از سطح دریا حدود ۲۲۵۰ متر و امامه پائین حدود ۲۱۵۰ متر است. گویش مردم روستا مازندرانی است که اهالی منطقه به آن، به اصطلاح گیلکی می‌گویند.
امامه به لحاظ وسعت و جمعیت بزرگ‌ترین روستای منطقه رودبار قصران است. این روستا به دلیل قدمت چند هزار ساله از مهم‌ترین و با‌اهمیت‌ترین روستاهای منطقه به حساب می‌آمده است. به گفته ریش سفیدهای روستا، امامه در گذشته‌های نه‌چندان دور به‌عنوان مرکزیت منطقه رودبار قصران، از مهم‌ترین منابع تأمین غله و سایر مایحتاج منطقه بوده ‌است. به گفته اهالی، زمین‌های امامه در سال‌های نه چندان دور (حدود ۵۰ سال پیش) زیر کشت گندم و جو بوده و مردم روستا به امور کشاورزی و دامداری مشغول بوده‌اند. امروزه اما آن زمین‌های وسیع کشاورزی جای خود را به باغ‌های سرسبز میوه داده‌اند و از آن گله‌های بی‌شمار گوسفند نیز بجز تعداد معدودی در روستا باقی نمانده است.
بیشتر ساکنین امامه در سا‌لهای اخیر همانند سایر روستاهای منطقه به تهران مهاجرت کرده‌اند. به گفته عضو شورای شهر امامه، جمعیت ثابت روستا در حال حاضر حدود هزار نفر است که در فصل تابستان این رقم به بیش از ۶ هزار نفر افزایش می‌یابد. امامه دارای محله‌هایی از جمله: خان محله، کیا محله، رجب محله، محسن محله و درزی حصار است و بیشتر نام‌های فامیل در این روستا کیایی، انیسی، بابایی، علی عسکری، میان محله و درزی هستند.
در امامه –هر چند انگشت شمار- اما هنوز خانه‌های اعیانی قدیم را می‌توانید بیابید که دارای اجزای مختلف خانه‌های ایرانی شامل هشتی و در ورودی زیبا هستند. درهای ورودی به سبک درهای قدیم که روی آن‌ها تزئینات گل‌میخ و کوبه‌های زنانه و مردانه مجزا دیده می‌شود. کوچه پس کوچه‌های امامه را که قدم می‌زنید زمین زیر پایتان هر از گاهی رنگ عوض می‌کند. از کوچه‌های خاکی گرفته تا کوچه‌های آسفالت و حتی کوچه‌هایی که اخیراً سنگ فرش شده‌اند.
قدیمی‌های امامه به تونل‌هایی اشاره می‌کنند که از گذشته‌های دور در روستا به‌جا مانده و روستا را از زیر زمین به کوه و یا قلعه امامه وصل می‌کرده است. به گفته اهالی، این تونل‌ها در طول سالیان متمادی و عدم استفاده، مسدود شده و غیر قابل عبور هستند اما دهانه‌ها و بقایایی از آن‌ها هنوز در روستا دیده می‌شود. با تحقیق و پرس و جوی بیشتر از اهالی، ما سندی برای اثبات وجود این تونل‌ها نیافتیم. برخی عقیده دارند که این سوراخ‌ها تونل نیستند بلکه زاغه‌هایی هستند که در زمان‌های قدیم برای انباری و یا نگهداری علوفه و یا احشام از آن‌ها استفاده می‌شده است. چنانکه نمونه‌هایی از این زاغه‌ها در روستاهای همجوار نیز دیده می‌شود.
پای حرف‌های اهالی خونگرم امامه که می‌نشینی بجز تعریف و تمجید و بر شمردن دیدنی‌های روستای آبا و اجدادی، درددل‌هایی هم دارند که از آن جمله می‌توان به نبود گاز شهری در منطقه و روستا، عدم وجود نانوایی در روستایی با این جمعیت! و تعطیلی حمام عمومی روستا اشاره کرد. وضع نه‌چندان مساعد مالی و اقتصادی روستا خصوصاً در نیمه دوم سال همراه با کاهش درآمد‌های کشاورزی و باغداری نیز از مشکلات ریشه‌ای روستاست که اهالی چشم یاری و مساعدت از مسئولان زحمتکش در رفع این کمبود‌ها را دارند.
امامه به دلیل موقعیت خاص و ویژه جفرافیایی از دیرباز مورد توجه حاکمان تهران‌نشین بوده است. این روستا زمانی شکارگاه و تفرجگاه شاهان قاجار بوده و آنچنان‌که در تاریخ آورده‌اند، ناصر الدین شاه در یکی از سفر‌هایش به امامه، دختر زیبارویی را می‌بیند که به چوپانی مشغول بوده است. شاه پس از اندک مصاحبتی با دخترک، وی را شیرین سخن و خوش صحبت یافته و او را با خود به تهران می‌برد. فاطمه در دربار شاهی آداب معاشرت و سواد آموخته و صاحب کمالات می‌شود. بعد‌ها و در یکی از سفر‌ها، شاه، فاطمه خانم را که در آن زمان ۱۶ سال سن داشت به عقد خود درآورده و لقب انیس الدوله را به او می‌دهد. با گذشت زمان، انیس الدوله که مورد توجه خاص شاه بوده؛ منزلت و جایگاه ویژه‌ای در دربار و میان همسران پادشاه پیدا می‌کند. تا جایی که گفته‌اند مقام انیس‌الدوله بر سایر همسران ناصرالدین شاه برتری داشت. آورده‌اند که انیس‌الدوله نسبت به شاه وفاداری حیرت انگیزی داشت. او پس از ترور ناصرالدین‌شاه تا زمان مرگ، عزادار بوده است.

جاذبه‌های طبیعی
امامه با دارا بودن منابع خوب آب، خاک حاصلخیز و باغ‌های میوه فراوان از رونق خوبی برخوردار است. این روستا در میان انبوهی از باغ‌های وسیع قرار گرفته که از امامه بالا تا امامه پائین و تا دره کلوگان امتداد دارد. امامه با قرار گرفتن در دره‌ای وسیع که دور تا دور آن‌را کوه‌ها فرا گرفته‌اند، از چشم اندازهای بی‌نظیری در فصول مختلف سال برخوردار است. رودخانه زیبا و همیشه جاری امامه که از ارتفاعات مهرچال سرچشمه می‌گیرد یکی از جاذبه‌های مهم روستاست که در فصول مختلف سال گردشگران بی‌شماری را به این منطقه می‌کشاند.
کوچه‌ پس کوچه‌ها و کوچه‌باغ‌های زیبا در بافت مسکونی نسبتاً وسیع روستا، یکی دیگر از جاذبه‌های منحصر به فرد امامه است که در کمتر روستایی در اطراف تهران نظیر آن‌را می‌توانید پیدا کنید.
از دیگر جاذبه‌های طبیعی امامه می‌توان به محلی مشهور به باغ تنگه واقع در شمال روستا (در مسیر جاده راحت آباد) اشاره کرد. باغ تنگه را شاید بتوان به نوعی معروف‌ترین و پرطرفدار‌ترین مکان گردشگری امامه به حساب آورد که هر ساله و در فصول مختلف سال خیل گردشگران تهرانی را به این منطقه می‌کشاند. چشمه پیرحمزه و سنگ نوشته‌های تاریخی در ارتفاعات مهرچال، دیدنی‌هایی هستند که اگر اهل کوه‌پیمایی باشید می‌توانید با ۲ تا ۳ ساعت پیاده‌روی و کوهپیمایی در مسیر باغ تنگه، از آن‌ها بازدید کنید. چشمه پیرحمزه تأمین کننده اصلی آب شرب روستا است که اهالی امامه احترام و حتی تقدس خاصی برای این چشمه و امامزاده منتسب به آن قائل هستند.

بیشتر بخوانید:  دشت هویج

امامزاده‌های امامه
امامه دارای دو امازاده است: امامزاده شاهزاده حسین (ع) و امامزاده نور (ع).
بقعه متبرکه شاهزاده حسین (ع) در امامه بالا قرار دارد. بر اساس شجره نامه موجود در حرم، آن حضرت از نوادگان امام موسی‌کاظم(ع) است. این بقعه شامل بنای آجری ساده با پوشش سقف شیروانی و ضریح کوچک چوبی است. بر اساس کتیبه سر در ورودی، بنای امامزاده در سال ۱۳۲۸ هجری شمسی مرمت گردیده است. قدمت بنای اولیه این بقعه متعلق به قرن نهم هجری است و در فهرست آثار تاریخی فرهنگی سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. اگر به این بارگاه متبرکه رفتید می‌توانید از آب گوارای چشمه‌ای معروف به «چشمه حاج کدخدا» در مجاورت امامزاده بهره ببرید.
بقعه متبرکه امامزاده نور (ع) در امامه پائین واقع است. این امامزاده جلیل القدر نیز از دیگر نوادگان امام موسی کاظم (ع) است. بقعه مزبور از موقعیتی کوهستانی برخوردار بوده و بنای آن کاملاً نوساز است. اگر به امامه پائین و زیارت امامزاده نور رفتید از سرو کهنسال -که قدمت آن‌را ۴۰۰ سال گفته‌اند- در نزدیکی امامزاده حتماً دیدن کنید.

قلعه‌ای بر فراز صخره‌ها
در شمال شرقی روستای امامه و در ارتفاعات مشرف به دره‌ای که به «باغ تنگه» شهرت دارد، بقایای قلعه‌ای قدیمی وجود دارد که به قلعه امامه یا قلعه مازیار معروف است. این قلعه بر فراز صخره‌ای سنگی احداث شده که در میانه دو شاخه شرقی و غربی باغ تنگه واقع شده است. ارتفاع قلعه از سطح دریا ۲۴۵۰ متر و اختلاف ارتفاع آن با کف دره حدود ۲۰۰ متر است. قلعه امامه با توجه به شواهد موجود، از قلعه‌های مستحکم منطقه ‌است که در ساخت آن از سنگ لاشه، ملات و گچ سنتی استفاده شده است. وسعت تقریبی سطح قلعه در شرایط فعلی حدود ۹۰۰ متر مربع است. با توجه به نمونه سفال‌های یافته شده از سطح و پیرامون قلعه امامه، قدمت آن حداقل به دوره اوایل اسلام می‌رسد. در کتاب‌های تاریخی آمده‌ است که پیشینه تاریخی این قلعه مربوط به قرن سوم هجری (حدود ۱۱۰۰ سال پیش) می‌باشد و متعلق به یک حکمران محلی به نام مازیار بوده ‌است. امروزه بجز یک برج اصلی که بخش عمده آن نیز تخریب شده ‌است و خرابه‌هایی از چند اتاق و دیوارهای مربوط به آن چیزی از این قلعه باستانی باقی‌نمانده است. از مجموع شواهد و قراین چنین بر می‌آید که قلعه امامه در زمان حیات و آبادانی شامل دو بخش مجزا بوده است. بخش شمالی یا‌‌ همان بخش عامه نشین آن‌که امروزه بقایای اتاق‌ها، برج و بارو و حصار دفاعی و یک غار (یا قنات یا آب انبار) در آن قابل رؤیت است و بخش جنوبی یا بخش حاکم نشین که دارای استحکام بیشتری بوده و دسترسی به آن دشوار‌تر و تنها از طریق عبور از بخش عامه نشین امکان‌پذیر بوده است.
یکی از برج‌های بخش حاکم نشین که برلبه پرتگاه بلندی احداث شده است، به‌علت صعوبت دسترسی از تعرض مهاجمان و جست‌و‌جوگران گنج مصون مانده است. این برج بارز‌ترین مشخصه‌ای است که امروزه از این قلعه به‌جا مانده و از دور نظر بیننده را به‌خود جلب می‌نماید. در بخش عامه نشین قلعه امامه نیز اثر سه برج در وضعیت فعلی قابل رؤیت است اما به‌نظر می‌رسد دو برج دیگر نیز در قسمت شرقی وجود داشته که براثر گذشت زمان و حوادث روزگار تخریب شده و اثری از آن نمانده است. قلعه امامه تحت شماره ۳۹۷۲ در تاریخ 10 مهرماه 1380 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
برای دسترسی به قلعه امامه باید از امامه بالا و از طریق خیابان «۲۵ متری مهرچال» به سمت راحت آباد بروید. حدود یک کیلومتر بالا‌تر به جایی می‌رسید که به باغ تنگه معروف است. در اینجا باید خودروی خود را پارک کرده و از سمت چپ وارد دره‌ای شوید که رودخانه در وسط آن‌جاری است. وارد مسیر دره که شدید حدود ۵۰۰ متر بالا‌تر به یک دو راهی (محل تلاقی دو دره) می‌رسید. قلعه بر فراز صخره‌هایی قرار دارد که در وسط دو دره قرار گرفته است. برای رسیدن به قلعه باید از سر‌‌ همان دو راهی، وارد پاکوبی شوید که در یک مسیر زیگزاگ در کمتر از نیم ساعت شما را به قلعه می‌رساند.

پیش به سوی قله
امامه مبدأ صعود به سه قله؛ مهرچال، پیرزن کلون و هم‌هن است. مهرچال با ارتفاع ۳۹۲۰ متر، بلند‌ترین قله از این قلل سه‌گانه است که با یک خط الرأس نعلی شکل به‌هم متصل شده‌اند. برای صعود به این قله‌ها باید خود را به دره باغ تنگه در بالای امامه رسانده و با حرکت روی یال جنوبی به سمت شمال حرکت کنید. در این مسیر بعد از گذشتن از قلعه مازیار و با کمی ارتفاع گرفتن و پس از آن با تراورس کردن دامنه کوه‌ها به سمت شمال و شمال شرق، به دشت مهرچال می‌رسید. دشتی کوچک که رودخانه زیبایی نیز در وسط آن جریان دارد. سطح هموار در میانه دشت مکان مناسبی برای استراحت یا کمپینگ است. از این دشت، مسیر هر سه قله جدا می‌شود. یال منتهی به دو قله پیرزن کلون و هم‌هن در سمت غرب کاملاً مشخص بوده و قله مهرچال نیز با یک تراورس کوچک به سمت شرق نمایان می‌گردد. مدت زمان کوهپیمایی از روستا تا دشت مهرچال حدود ۳ ساعت و زمان صعود از دشت مهرچال برای سه قله مهرچال، پیرزن کلون و هم‌هن به ترتیب ۳، ۲ و ۱ ساعت با حرکت نرمال می‌باشد.
قابل ذکر است که مسیر و زمان‌های ذکر شده برای این قله‌ها مربوط به صعودهای تابستانی بوده و مسیر زمستانی صعود به این قله‌ها متفاوت است.

بیشتر بخوانید:  آبشار سنگان

***

(بخش پایانی)

امامه، روستای غرق در تاریخ و مه و پائیز

روستای امامه با دارا بودن باغ‌های وسیع، رودخانه‌ همیشه جاری، چشمه‌های پرآب و چشم‌اندازهای بی‌نظیر از کوه‌های البرز میانی، یکی از زیبا‌ترین و جذاب‌ترین روستاهای شمال شرق تهران و منطقه رودبار قصران است. امامه به همین علت در سالیان اخیر مورد توجه سوداگران زمین و ویلاسازان قرار گرفته که این امر باعث از بین رفتن بافت قدیمی روستا شده و خانه‌های قدیمی، هر روز و هر سال جای خود را به بناهای شیک و نوساز امروزی می‌دهند. امامه اما با همه این اوصاف هنوز هم دیدنی است و هنوز هم در کوچه پس کوچه‌های روستا می‌توان نشانه‌هایی از یک روستای قدیمی و با اصالت را دید. با قدم زدن در کوچه‌های باریک روستا می‌توان نوستالژی دل‌انگیزی آمیخته از دیروز و امروز را حس کرد که شاید در کمتر روستایی -در اطراف تهران- بتوان آن را تجربه کرد.
با ورق زدن صفحات تاریخ و جست‌وجوی بیشتر در منابع موجود، گاهی به حوادث و اتفاقات جالبی در مورد امامه بر‌می‌خوریم که خواندن آن خالی از لطف نیست. از جمله، این حادثه ثبت شده در تاریخِ امامه به نقل از کتاب «امامه و انیس الدوله»، نوشته دکتر ابوالقاسم تفضلی است.

حیله افغان‌ها
درباره افغان‌ها پیر مردان امامه چنین نقل می‌کنند که: در زمان صفویه که افغان‌ها قسمتی از ایران را تصرف و غارت می‌کردند موقعی که به امامه رسیدند این قریه را محاصره کردند اما مردان امامه با استفاده از موقعیت طبیعی محل چندین ماه در مقابل آنها مقاومت نموده و مانع از ورود آنها به امامه شدند. تا آنکه روزی یک پیله‌ور ایرانی که معمولاً جنس برای فروش به امامه می‌آورده است به مدافعین می‌گوید که افغان‌ها تمام ایران را تصرف کرده‌اند و زن و دختران من در خطرند. اگر اجازه دهید من زن و دخترهایم را به امامه بیاورم تا در پناه شما از تجاوز افغان‌ها مصون بمانند. مردان مدافع امامه موافقت می‌کنند و روز بعد پیله‌ور مذکور همراه با چند زن با چادر و پیچه و روبند وارد امامه می‌شوند. فصل تابستان بوده و اهالی گندم‌ها را درو کرده و خرمن کرده بودند. متجاوزین افغانی –که در پوشش زن‌های چادری بودند- به خرمن‌ها نزدیک شده و آنها را آتش می‌زنند همین که مردان مدافع امامه برای خاموش کردن خرمن‌ها مواضع و سنگر‌هایشان را ترک می‌کنند بلافاصله افغان‌ها حمله کرده و دست به غارت اموال مردم و کشتار ساکنین آن می‌زنند. اهالی امامه برای نجات زن‌ها و دختر‌هایشان آن‌ها را در داخل غاری پنهان می‌کنند و افغان‌ها در مقابل در ورودی غار آتش می‌افروزند تا زن‌ها و دخترها مجبور به خروج شوند. اما آنها در غار می‌مانند و همگی در همان جا می‌میرند.

مسیر‌های پیاده‌روی و کوهپیمایی
اگر به امامه رفتید دو مسیر برای پیاده‌روی و یا کوهپیمایی پیش روی شماست:

۱- مسیر کوهپیمایی دره باغ تنگه
برای کوهپیمایی در این مسیر باید خیابان ۲۵ متری مهرچال را به سمت روستای راحت‌آباد ادامه دهید. حدود یک کیلومتر بالا‌تر به جایی می‌رسید که اهالی به آن باغ تنگه می‌گویند. نشانه باغ‌ تنگه، دره‌ای است که سر یک پیچ تند قرار دارد و در سمت چپ جاده کاملاً نمایان است. رودخانه امامه از میان این دره جریان داشته و به سمت روستا سرازیر می‌شود. خودروی خود را پارک کرده و مسیر دره را از پاکوب کنار رودخانه در پیش بگیرید. پس از عبور از آب انبار و چشمه‌ای معروف به «امبیشه» در‌‌ همان ابتدای دره، کمی بالا‌تر به یک دو راهی می‌رسید که محل تلاقی دو دره است. اگر خواستید از قلعه مازیار بازدید کنید باید خود را به بالای صخره‌هایی که در وسط دو دره واقع است برسانید. اما اگر خواستید مسیر رودخانه امامه را به سمت بالا و چشمه پیرحمزه ادامه دهید باید -در مسیر رودخانه- وارد دره سمت راست شوید. ما این مسیر را در کف دره، در مهرماه (زمان کم آبی رودخانه) به آسانی تا حدود ۲ ساعت به سمت بالا و تا چشمه پیرحمزه ادامه دادیم. در این فصل با توجه به خشک بودن دامنه کوه‌ها و حاشیه رودخانه، مسیر باغ تنگه -بجز رودخانه‌ای که در آن جاری است- از جذابیت خاصی برخوردار نیست. در فصل پر آبی رودخانه، ممکن است که عبور از این مسیر با مشکلاتی همراه باشد.

۲- مسیر پیاده‌روی امامه به کلوگان
آنها که اهل طبیعت‌گردی هستند، امامه را بیشتر با این مسیر می‌شناسند. در این مسیر با عبور از میان کوچه‌ها و کوچه‌باغ‌های زیبای امامه بالا خود را به امامه پایین رسانده و سپس وارد دره کلوگان می‌شوید. مقصد طبیعت گردان در این مسیر، معمولاً روستای کلوگان در انتهای دره و یا آبشار کلوگان در نیمه راه است. پیاده‌روی از امامه بالا تا آبشار کلوگان حدود 5/1 ساعت و تا روستای کلوگان در مجموع حدود ۳ ساعت زمان می‌برد. مبدأ پیاده‌روی در این مسیر، میدان امامه بالا است. در سمت راست میدان کوچه‌ای با تابلوی «۸‌متری میانا» قرار دارد که با ورود به این کوچه می‌توانید حرکت به سمت امامه پایین و کلوگان را آغاز کنید. از‌‌ همان ابتدا، کوچه باغ‌های زیبا و باغ‌های گسترده میوه نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. با‌غ‌هایی با درختان گیلاس، آلبالو، سیب، گلابی و گردو که در فصل بهار با شکوفه‌های زیبا و رنگارنگ و در تابستان و پائیز با میوه‌های خوش‌رنگ و بهشتی پذیرای نگاه مهمانان امامه هستند. درختان سیب در با‌غ‌های امامه تا اواسط و حتی اواخر مهرماه، مزین به سیب‌های قرمزی هستند که اهالی به آن سیب شمیرانی می‌گویند. این‌ روز‌ها و در واپسین روزهای مهرماه، باغ‌های امامه بیشتر و بیشتر رنگ زیبای پائیز به خود می‌گیرد. تماشای تابلوی هزار رنگ پائیزی همراه با خش خش برگ‌های زیر پا، حس دل‌پذیری از یک پیاده‌روی پائیزی در دل طبیعت است که باید رفت و در امامه تجربه کرد.
از آن‌جا که امامه روستای نسبتاً بزرگی است -اگر بدون راهنما به این روستا رفته باشید- ممکن است که پیدا کردن مسیر و راه درست از میان کوچه‌ها و کوچه باغ‌های امامه بالا به سمت امامه پائین و دره کلوگان کمی گیج کننده باشد. اما خب می‌توانید راه را از اهالی و رهگذران بپرسید و یا حسی و تجربی مسیر درست را پیدا کنید. هر چند که گم شدن در کوچه پس کوچه‌های زیبای امامه هم بدون تردید خالی از لطف نخواهد بود! پیشنهاد می‌کنم که برای مسیر رفت، بیشتر از کوچه‌های اصلی داخل روستا عبور کنید تا از بافت مسکونی روستا بازدید کنید و برای مسیر برگشت از میان باغ‌های پائین روستا به سمت امامه بالا بروید تا لذت پیاده روی در کوچه باغ‌های زیبای امامه را بیشتر تجربه کرده باشید. حتماً در مسیر رفت یا برگشت محل چشمه «گَل چشمه» را که در میان کوچه‌های امامه بالا قرار دارد، از اهالی بپرسید تا از آب گوارای این چشمه بهره‌مند شوید.
در مسیر رفت، با عبور از امامه پائین، وقتی به دره کلوگان رسیدید، از راه مالرو سمت راست رودخانه مسیر دره را در پیش بگیرید. تا جایی که ما پرسیدیم و مسیر را طی کردیم، در دره کلوگان تا آبشار، چشمه آب وجود ندارد. پس آب آشامیدنی به مقدار کافی همراه خود داشته باشید. مسیر دره کلوگان تا آبشار کلوگان نسبتاً هموار و کم شیب بوده و برای پیمایش آن مشکل خاصی وجود ندارد. از آن‌جا که امامه در ارتفاع بیشتری نسبت به کلوگان قرار دارد، شیب مسیر از امامه به سمت کلوگان سرازیری اندکی دارد. در مسیر دره، هر جا که مسیر صخره‌ای و غیرقابل عبور شد باید از این سو به آن سوی رودخانه تغییر مسیر دهید و انتخاب بهترین مسیر مطمئناً بستگی به تجارب قبلی شما در برنامه‌های طبیعت گردی و یا کوهنوردی دارد. آبشار کلوگان در سمت راست و حدود ۵۰۰ متر داخل یک دره فرعی قرار دارد که تا وارد دره نشوید آبشار قابل رؤیت نیست. وارد مسیر دره و رودخانه فرعی که شدید، کمی جلو‌تر، اگر خوب دقت کنید چشمه آب کوچکی را در سمت چپتان خواهید دید. ارتفاع آبشار کلوگان از کف دره، حدود ۳۰ تا ۴۰ متر و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۰۵۰ متر است.
پس از بازدید از آبشار کلوگان می‌توانید مسیر دره اصلی را همچنان به سمت پائین و کلوگان ادامه دهید. در این مسیر پس از حدود 5/1 تا ۲ ساعت پیاده روی در کف دره، به روستای کلوگان در ارتفاع ۱۸۵۰ متر می‌رسید. به فاصله حدود نیم ساعت بعد از آبشار، چشمه آبی در سر راه‌تان قرار دارد که می‌توانید از آب این چشمه نوشیده و برای ادامه راه بردارید.

بیشتر بخوانید:  تنگه واشی

اگر مسافر امامه شدید
٭ توجه داشته باشید که آبشار کلوگان از اواسط تابستان به بعد و در فصل پائیز بسیار کم آب است اما به هر حال پیمایش این مسیر تا آبشار در هر فصلی خالی از لطف نخواهد بود.
٭ برای دسترسی به روستای امامه پائین، حدود 2کیلومتر مانده به امامه بالا باید وارد یک جاده فرعی در سمت راست شوید که تابلوهای «منطقه حفاظت شده ورجین» و «آستانه مبارکه امامزاده نور» در ورودی و کنار این جاده دیده می‌شود.
٭ جنب میدان امامه بالا (ابتدای خیابان ۸ متری میانا) سرویس بهداشتی عمومی قرار دارد. (که البته در زمان بازدید ما، به دلیل عدم رسیدگی در وضع مناسبی قرار نداشت).
٭ چشمه‌ها و آبخوری‌های روستا: ۱- شیر آب واقع در جنب میدان امامه بالا ۲- چشمه حاج کدخدا در نزدیکی شاهزاده حسین ۳- گَل چشمه که داخل کوچه‌های امامه بالا (نزدیک امامه پائین) قرار دارد. ۴- چشمه اَمبیشه واقع در باغ تنگه
٭ اگر در طول هفته و یا پنجشنبه به امامه رفتید می‌توانید از‌‌ همان مسیر رفت یعنی جاده فشم، برگردید. اما اگر جمعه به این روستا رفته باشید با توجه به ترافیک جاده فشم در مسیر برگشت، توصیه می‌شود که از امامه به سمت راحت آباد رفته و از لواسان خود را به میدان لشکرک (میدان قائم) برسانید. طول این جاده از امامه تا بلوار لواسان ۲۰ کیلومتر و از آنجا تا میدان لشکرک ۵ کیلومتر است.

 

آدرس روستای امامه:

از اتوبان شهید بابایی شرق، بعد از خروجی استخر از زیر پل لشکرگ رد شده و وارد جاده (بلوار) لشگرک می شوید. در گردنه قوچک به راست پیچیده و سرازیر می شوید تا به میدان لشگرک (میدان قائم) برسید. در میدان لشگرک به چپ پیچیده و وارد جاده فشم می شوید. کیلومتر 15 جاده فشم، (3 کیلومتر بعد از سه راهی اوشان) از سمت راست وارد فرعی روستای امامه شده و 7 کیلومتر دیگر می رانید تا به میدان امامه بالا برسید. ماشین خود را می توانید اطراف میدان پارک کنید.

نکته: کمی قبل از میدان امامه بالا، به یک سه راهی می‌رسید که مسیر مستقیم (خیابان گلزار) شما را به مرکز روستا و میدان امامه بالا رسانده و راه سمت چپ (۲۵ متری مهرچال) شما را به باغ تنگه و پس از آن به جاده راحت آباد می‌رساند.


تصاویر روستا و مسیرهای باغ تنگه و دره کلوگان:

برنامه جمعه، 14 مهر 1391

ابتدای مسیر دره در باغ تنگه:

روستای امامه - مسیر مهرچال

روستای امامه – مسیر مهرچال

 

دره باغ تنگه به سمت ارتفاعات مهرچال، که در این فصل رودخانه کم آب بود و مسیر از طروات و سرسبزی خاصی برخوردار نبود. اما خلوت بود و سرشار از سکوت و آرامش.

روستای امامه - مسیر مهرچال

روستای امامه – مسیر مهرچال

 

بقایای تنها برج‌ باقی مانده از قلعه مازیار که از دره باغ تنگه نمایان است.

روستای امامه - مسیر مهرچال

روستای امامه – مسیر مهرچال – قلعه مازیار

 

آبشار‌های کوچک در نزدیکی چشمه پیر حمزه

روستای امامه - مسیر مهرچال

روستای امامه – مسیر مهرچال

****************************************************

برنامه پنج شنبه، 20 مهر 1391

مسیر امامه به کلوگان، سیبهای قرمز شمیرانی، باغ‌های امامه بالا

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، کوچه باغ‌های روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، کوچه باغ‌های روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، کوچه باغ‌های روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، کوچه باغ‌های روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، کوچه باغ‌های روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، کوچه باغ‌های امامه بالا

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، روستای امامه

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، باغ های دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان - دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان – دره کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، دره کلوگان و رودخانه تقریبا کم در فصل پاییز

مسیر امامه به کلوگان - دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان – دره کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان - دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان – دره کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان - دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان – دره کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان - دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان – دره کلوگان

 

مسیر امامه به کلوگان، دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان - دره کلوگان

مسیر امامه به کلوگان – دره کلوگان

 

آبشار کلوگان در تیرماه (عکس آرشیوی)

در این فصل (پاییز) آبشار کلوگان بسیار کم آب (در حد آب باریکه!) بود.

آبشار کلوگان

آبشار کلوگان

 

نمایی از روستای امامه در مسیر برگشت از دره کلوگان

روستای امامه - مسیر امامه به کلوگان

روستای امامه – مسیر امامه به کلوگان

پایان

درباره نیما اسماعیلی

نیما اسماعیلی * متولد: 9 اسفند 54 * محل سکونت: تهران * تحصیلات: مهندسی مکانیک
این نوشته در گزارش های من در روزنامه ایران, مسیرهای گردشگری و کوهنوردی تهران ارسال و , , , , , , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

۲ دیدگاه دربارهٔ «روستای امامه»

  1. بردیا می‌گوید:

    سلام اون عکسی ک گذاشتین در قستم تصاویر گوگل باغ سمت راست برای پدر بزرگه من هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *