دره اوسون

 معرفی دره اوسون، دربند تهران

مسیر پیموده شده: دربند – دره اوسون – پناهگاه اسپید کمر – ایستگاه 5 – پناهگاه پلنگ چال – درکه

صبح روز پنج شنبه، 4 آبان 91 به همراه تعدادی از دوستان خوبم در گروه “همه ما” برای پیمایش مسیر زیر به دربند رفتیم:

دربند – دره اوسون – پناهگاه اسپید کمر – ایستگاه 5 – پناهگاه پلنگ چال – درکه

دره اسون با کوچه باغ‌های زیبایش در این فصل بسیار تماشایی و جذاب بود.

کوچه باغ‌های زیبای دره اوسون، بعد از هتل اوسون:

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

پائیز که از راه می‌رسد، طبیعت گردان به دنبال طبیعتی هستند که سرشار از رنگ باشد و کوهنوردان بیشتر به دنبال مسیرهایی می‌گردند که صعود به قله را با طبیعت زیبای پائیز در هم آمیزند. اگر شما هم از آن دسته طبیعت دوستانی هستید که روزهای هفته را برای در آغوش کشیدن طبیعت زیبای پائیزی در آخر هفته به شمارش نشسته‌اید و اگر به دنبال یک برنامه سبک کوه‌پیمایی -در همین نزدیکی- با چاشنی پائیز هستید، دره زیبای اوسون همان جایی هست که باید به آن‌جا بروید. دره اوسون یکی از مسیرهای فرعی در مسیر کوه‌پیمایی معروفِ دربند است. کوهنوردان باسابقه‌ی تهرانی خوب این دره و هتل معروفش را می‌شناسند اما برای آنها که کوه‌نوردی را جدی دنبال نمی‌کنند، اوسون شاید فقط یک نام است. نامی که شاید فقط هر از گاهی آن‌را بر روی تابلوهای زرد رنگِ مسیر دربند دیده باشند. اگر تا به امروز به این دره زیبا نرفته‌اید، با ما در این گزارش همراه باشید تا شما را با جذابیت‌های دره اوسون بیشتر آشنا کنیم.

برای رسیدن به دره اوسون، هر جای تهران که هستید باید خود را به تجریش رسانده و از آنجا به محله دربند بروید. با حدود یک ساعت کوه‌پیمایی در مسیر عمومی دربند، به دوراهی اوسون می‌رسید.


لینک این گزارش در روزنامه ایران: یکشنبه 14 آبان 91

+ متاسفانه بدلیل پاره ای مشکلات فنی، عکسهای ارسالی من از دره اوسون در گزارش 14 آبان چاپ نشد! به جاش از عکسهای دیگری استفاده شد که خیلی هم مرتبط با متن و حال و هوای پاییزی گزارش نبود. عکسها هفته بعد چاپ شد، در قالب یک گزارش تصویری:

دره اوسون در پائیز: روزنامه ایران، شنبه 20 آبان

====================================

(ادامه گزارش به همراه تصاویر بیشتر در ادامه مطلب)

جاذبه‌های طبیعی و گردشگری تهران

دره اوسون، کوچه باغ‌هایی در همین نزدیکی

پائیز که از راه می‌رسد، طبیعت گردان به دنبال طبیعتی هستند که سرشار از رنگ باشد و کوهنوردان بیشتر به دنبال مسیرهایی می‌گردند که صعود به قله را با طبیعت زیبای پائیز در هم آمیزند. اگر شما هم از آن دسته طبیعت دوستانی هستید که روزهای هفته را برای در آغوش کشیدن طبیعت زیبای پائیزی در آخر هفته به شمارش نشسته‌اید و اگر به دنبال یک برنامه سبک کوه‌پیمایی -در همین نزدیکی- با چاشنی پائیز هستید، دره زیبای اوسون همان جایی هست که باید به آن‌جا بروید. دره اوسون یکی از مسیرهای فرعی در مسیر کوه‌پیمایی معروفِ دربند است. کوهنوردان باسابقه‌ی تهرانی خوب این دره و هتل معروفش را می‌شناسند اما برای آنها که کوه‌نوردی را جدی دنبال نمی‌کنند، اوسون شاید فقط یک نام است. نامی که شاید فقط هر از گاهی آن‌را بر روی تابلوهای زرد رنگِ مسیر دربند دیده باشند. اگر تا به امروز به این دره زیبا نرفته‌اید، با ما در این گزارش همراه باشید تا شما را با جذابیت‌های دره اوسون بیشتر آشنا کنیم.

برای رسیدن به دره اوسون، هر جای تهران که هستید باید خود را به تجریش رسانده و از آنجا به محله دربند بروید. با حدود یک ساعت کوه‌پیمایی در مسیر عمومی دربند، به دوراهی اوسون می‌رسید. مسیر این دره کمی بالاتر از محله پس قلعه شروع شده و در جهت شمال و شمال غرب ارتفاع می‌گیرد. انتهای این دره به مسیر پاکوبی می‌رسد که در جهت شرق به غرب، پناهگاه شیرپلا را به ایستگاه 5 تله کابین توچال و پناهگاه پلنگ چال می‌رساند. دره اوسون در واقع نزدیک‌ترین مسیر برای دسترسی به ایستگاه 5 و پناهگاه پلنگ چال از مسیر دربند است. دره اوسون همچنین یکی از مسیرهای صعود به قله توچال است که با گذر از پناهگاه اسپید کمر انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید:  آبشار ایگل

کوچه باغ‌هایی به رنگ پائیز

اگر می‌خواهید با عبور از کوچه باغ‌های خلوت و آرام، زیبایی‌های پائیز را در کوه‌های شمال تهران به تماشا بنشینید، دره اوسون جایی است که باید کوله‌هایتان را بسته و آخر هفته به آنجا بروید. جایی که می‌توانید در آن، به دور از شلوغی و همهمه‌ی متداول در مسیرهای اصلی، آرامش را در یک صبح دل‌پذیر پائیزی حس کنید. نقطه آغازین این مسیر، میدان سربند در محله دربند است. میدانی که مجسمه کوهنورد معروفش سال‌هاست آنجا به بدرقه کوهنوردان تهرانی ایستاده. برای رسیدن به دوراهی اوسون می‌توانید مسیر اصلی کوه‌پیمایی دربند را از جلوی کافه‌ها به سمت بالا ادامه دهید و یا اینکه حدود 100 متر بالاتر از میدان سربند، از کوچه‌ای در سمت چپ وارد مسیر تله سی ‌یژ شوید. اگر می‌خواهید بخش اول مسیر را به دور از شلوغی و کافه‌های رنگارنگ و تودرتوی دربند طی کنید، پیشنهاد می‌کنم که از همین مسیر دوم یعنی مسیر تله سی ‌یژ حرکت خود را آغاز کنید. پس از ورود به این مسیر در ادامه راه پس از حدود نیم ساعت کوه‌پیمایی در یک شیب نسبتاً تند به ایستگاه بالای تله سی ‌یژ می‌رسید. از اینجا به بعد حدود 10 دقیقه پیاده‌روی در یک مسیر کم شیب را تا سه راهی بند یخچال در پیش دارید. سه راهی بند یخچال جایی است که دو مسیر ذکر شده در ابتدای حرکت (مسیر کافه‌ها و مسیر تله) در آنجا به هم می‌رسند. در این سه راهی، مسیر سمت راست به سمت بند یخچال می‌رود که یکی دیگر از مسیرهای فرعی دربند است و مسیر سمت چپ شما را به سمت پناهگاه شیرپلا و دو راهی اوسون می‌رساند. با ورود به مسیر جدید حدود 15 دقیقه تا دوراهی اوسون راه در پیش دارید. برای ورود به مسیر دره اوسون دو راه یا دو ورودی در اختیار شماست که پیشنهاد می‌کنم از ورودی دوم وارد دره اوسون شوید که راه هموارتر و آسان‌تری است. اگر دقت کنید تابلوهای راهنمای مسیر، ورودی‌های اوسون را به شما نشان می‌دهند اما برای محکم کاری بهتر است که از کوهنوردانی که ظاهرشان با تجربه نشان می‌دهد و یا از کافه‌دارها محل دقیق ورودی دره اوسون را بپرسید. ورودی دوم اوسون که مد نظر ماست جایی است که یک منبع آب بزرگ با پوشش فلزی در آنجا قرار دارد. از سمت چپ این منبع و از مسیر پاکوب می‌توانید وارد دره اوسون شوید. ورودی دره شاید چندان جذاب نباشد اما دقایقی بعد و با نزدیک شدن به محل هتل، دره اوسون زیبایی‌های خود را با کوچه‌هایی مسقف به شاخ و برگ‌های درختان به رخ شما می‌کشد. از دوراهی تا هتل اوسون حدود 15 تا 20 دقیقه کوه‌پیمایی در یک مسیر نسبتاً هموار در پیش دارید. برای صرف یک صبحانه دلچسب پاییزی می‌توانید روی عدسی گرم و یا سایر گزینه‌های موجود در منوی صبحانه هتل اوسون –با قیمت مناسب- حساب کنید.

هتل اوسون، مکانی بر فراز کوه‌ها

شاید تا وقتی که پا در این هتل کوهستانی نگذاشته‌اید، تصور شما از هتل اوسون، هتلی باشد با تشریفات و قواعد خاص پذیرایی از مهمانان، مانند سایر هتل‌ها. که البته چنین هم هست فقط با این تفاوت که برای استفاده از کافه رستوران هتل نیازی به اقامت در هتل نیست. شما می‌توانید در رستوران هتل نشسته و صبحانه خود را میل کنید و یا از منوی رستوران صبحانه دلخواه خود اعم از: عدسی، نیمرو، املت و غیره را سفارش دهید. قیمت‌ها هم با توجه به موقعیت و مکان، می‌شود گفت که مناسب است. مثلاً برای صبحانه: عدسی 3500، نیمرو 3 هزار و املت 3500 تومان. برای ناهار و شام: چلو جوجه 11 هزار ، چلو کوبیده 9 هزار و میرزا قاسمی 5 هزار تومان. برای نوشیدنی‌ها هم: چای 700 ، قهوه ترک 2500 و نسکافه با شیر 2 هزار تومان، نرخ پائیز 91 بود.

بیشتر بخوانید:  غار بورنیک

نرخ اتاق‌های هتل اوسون نیز به شرح زیر است (آبان 91): دو تخته با سرویس بهداشتی (حمام) 65 هزار تومان و بدون سرویس 45 هزار تومان، 4 تخته با سرویس 100 هزار تومان و 6 تخته با سرویس و تراس 150 هزار تومان.

بنای هتل اوسون در سال 1350 گذاشته شده و در سال 1357 به بهره برداری رسیده است. این هتل در ارتفاع 2300 متری از سطح دریا و با قرار گرفتن در میان کوه‌ها، مناظر چشم نوازی از کوهستان شمال تهران و چشم انداز زیبایی از شهر تهران را در فصول مختلف سال در معرض دید مهمانانش قرار می‌دهد. دسترسی به این هتل کوهستانی با استفاده از تله سی یژ (در ایام تعطیل و آخر هفته‌ها)، با حدود یک ساعت پیاده روی و کوه‌پیمایی در مسیر نسبتاً هموار میسر است. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو اتاق می‌توانید با شماره همراه 09121155170 (آقای سعید پهلوان، مدیریت هتل) تماس بگیرید و یا به وب‌سایت هتل اوسون به آدرس اینترنتی www.osounhotel.com مراجعه نمایید.

متأسفانه امروز که به این وب‌سایت مراجعه کردم، مشکل داشته و باز نمی‌شد! مشکلی که سالیان گذشته هم با رجوع به این سایت هر از گاهی مشاهده شده است. جا دارد که مدیریت محترم هتل، اقدامات لازم در جهت رفع همیشگی این نقیصه را انجام دهند.

تله سی یژ دربند

ایستگاه تله سی یژ دربند در ضلع غربی میدان سربند واقع است. برای آن‌ها که تاکنون ندیده و یا اطلاعی از تله سی یژ ندارند باید عرض کنم که تله سی یژ در واقع صندلی‌هایی هستند به صورت رو باز و بدون کابین که با کابل بین دو ایستگاه در حرکت هستند. تله سی یژ در واقع شبیه به تله اسکی است که در پیست‌های اسکی، اسکی بازان را جابه‌جا می‌کند، با کمی تفاوت در ساختار و کاربرد.

ساعت کار تله سی یژ دربند ایام تعطیل، پنج شنبه و جمعه‌ها از ساعت 6 صبح است تا 5 عصر. (ساعت کار تله، هماهنگ با طلوع و غروب خورشید در نیمه اول و دوم سال تغییر می‌کند). تله سی یژ دربند روزهای وسط هفته تعطیل است. نرخ بلیط برای یک سر، یعنی رفت یا برگشت 2500 تومان برای هر نفر می‌باشد.

تلفن تماس تله سی یژ دربند: 22719577

تماشای زیبایی‌ها در دره اوسون

اوج زیبایی و جذابیت دره اوسون در بهار و خصوصاً فصل پائیز است. پس پیشنهاد می‌کنم که اگر به دره اوسون رفتید مسیر را بعد از هتل اوسون همچنان به سمت بالا ادامه دهید. با ادامه راه به مسیرهای‌ پاکوبی می‌رسید که از زیر چتر درختان عبور می‌کند و کوچه باغ‌های زیبایی را می‌بینید که با برگ‌هایی به رنگ زرد و طلایی فرش شده‌اند. در این فصل می‌توانید با قدم زدن در کوچه با‌غ‌های خلوت دره اوسون آرامش را با تمام وجودتان حداقل برای دقایق و یا ساعتی به دور از همهمه و شلوغی تهران حس کنید. دره اوسون جایی است در همین نزدیکی… جایی در نزدیکی تهران که می‌شود آن‌جا به تماشای تابلوی زیبای پائیزی نشست و از بازی طبیعت با رنگ‌ها لذت برد.

بالاتر از اوسون

با ادامه مسیر در دره اوسون بعد از هتل اوسون، پس از حدود یک ساعت و 15دقیقه و پس از پشت سر گذاشتن یک چشمه آب دائمی به انتهای دره اوسون می‌رسید. جایی که تابلوی راهنما آن‌جا را دو راهی اوسون به ارتفاع 2690 متر نشان می‌دهد. (کوهنوردان به اینجا بیشتر دو راهی ایستگاه 5 می‌گویند). مسیر سمت راست با عبور از کنار یک چشمه پس از حدود 45 دقیقه شما را به پناهگاه شیرپلا در ارتفاع 2750 متر می‌رساند و مسیر سمت چپ با حدود یک ساعت کوه‌پیمایی شما را به ایستگاه 5 تله کابین توچال در ارتفاع 2935 متری رهنمون می‌سازد. از ایستگاه 5 می‌توانید با تهیه یک بلیط تله کابین به مبلغ 10 هزار تومان، در مدت کمتر از 15 دقیقه خود را به ایستگاه یک تله کابین در ولنجک برسانید. فقط توجه داشته باشید که ساعت کار تله کابین محدود است و هر از گاهی هم بنا به دلایل مختلف ممکن است که اصلاً کار نکند! مثل همین پنجشنبه که ما در ایستگاه 5 بودیم و تله کار نمی‌کرد. علتش شاید تعمیرات بود.

بیشتر بخوانید:  درباره گروه کوهنوردی نشاط زندگی (پست ثابت)

اگر بعد از ایستگاه 5 همچنان خواهان ادامه برنامه کوهنوردی خود هستید می‌توانید با حرکت در مسیر پاکوب به سمت غرب و با عبور از گردنه پلنگ چال در ارتفاع 3 هزار متری خود را به پناهگاه پلنگ چال در ارتفاع 2500 متر رسانده و از ‌آن‌جا مسیر زیبای دره درکه را برای برگشت و حسن ختام برنامه کوهنوردیتان در پیش بگیرید. در واقع برنامه دربند – دره اوسون – ایستگاه 5 – پناهگاه پلنگ چال – درکه، یکی از برنامه‌هایی است که کوهنوردان در این منطقه به اجرا در می‌آورند. برنامه‌ای که از میدان سربند در دربند شروع شده و به میدان درکه ختم می‌شود. این برنامه را می‌توانید در فصول مختلف سال در این مسیر به اجرا در آوردید. برای اجرای کامل این برنامه باید به طور متوسط بین 6 تا 8 ساعت زمان در نظر بگیرید. توصیه می‌شود که برای بار اول حتماً از راهنما و یا راه بلد در این مسیر استفاده کنید و در زمستان به نقاط بهمن خیز توجه داشته باشید.


پی نوشت، مرداد 1402:

آبشار سوتک اوسون:

آبشار سوتک در مسیر دره اوسون و قبل از هتل اوسون در ارتفاع حدود 2200 متر از سطح دریا واقع است. برای دسترسی به آبشار در مسیر هتل اوسون کافیست وقتی به صخره ها رسیدید سمت چپ از لای درختان با احتیاط مسیر پاکوب را به سمت پایین بروید.

جی پی اس آبشار سوتک اوسون (فایل از صفحه ویکی لاک M.sadegh.gh)

جی پی اس آبشار سوتک اوسون (فایل از صفحه ویکی لاکasal Az)

فاصله و اختلاف ارتفاع آبشار از میدان سربند: حدود 4 کیلومتر – 400 متر

آبشار سوتک اوسون

آبشار سوتک اوسون

تابلوی راهنما در مسیر دربند، دوراهی اوسون

تابلوی راهنما در مسیر دربند، دوراهی اوسون


تصاویر مسیر:

مسیر دربند، قبل از دوراهی اوسون

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

هتل اوسون، شهریور 88، عکس از: Jozeph

هتل اوسون

هتل اوسون

هتل اوسون:

همه ما در هتل اوسون

همه ما در هتل اوسون

دره اوسون، مسیر بعد از هتل اوسون

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

کوچه باغ‌های دره اوسون، بعد از هتل اوسون

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

کوچه باغ‌های دره اوسون

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

کوچه باغ‌های دره اوسون

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

هارمونی رنگ‌ها در برگ‌های پائیزی

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

دره اوسون در ادامه مسیر بعد از کوچه باغ‌ها

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

انتهای دره اوسون، در اینجا مسیر سمت راست به پناهگاه شیرپلا و سمت چپ به ایستگاه 5 و پناهگاه پلنگ چال می‌رسد:

مسیر دره اوسون

مسیر دره اوسون

جانپناه اسپید کمر

برای رسیدن به جانپناه اسپید کمر، از مسیر اصلی جدا شده و در جهت شمال شرق در یک مسیر پاکوب حدود 20 دقیقه ارتفاع گرفتیم تا به جانپناه رسیدیم. بعد از اسپید کمر دوباره در یک مسیر پاکوب ارتفاع کم کردیم و مجدد در مسیر ایستگاه 5 قرار گرفتیم.

همه ما در جانپناه اسپید کمر

همه ما در جانپناه اسپید کمر

تابلوی راهنما بین اسپید کمر و ایستگاه 5:

تاب بازی دوستان در ایستگاه 5 :

ایستگاه پنج تله کابین توچال

ایستگاه پنج تله کابین توچال

مادری با چهار توله سگ بامزه در پناهگاه پلنگ چال:

نمای نزدیک… :

قیافه‌هاشون کمی متفاوت از سگ‌های معمولی بود. شاید باباشون گرگ بوده یا بابابزرگشون ! 🙂

پناهگاه پلنگ چال:

از راست به چپ:

آقای صالحی، هاشم، محسنی، سعید، علیرضا، نسیم خانم، پژمان، نوری، شیرازی، مسعود2، خودم، کامران، خانم پریسا و خانم جزایری

آقایان زمانپور و نجفی هم در این برنامه همراه ما بودند که بعد از اسپید کمر از گروه جدا شده و مسیر برگشت رو در پیش گرفتند.

همه ما در پناهگاه پلنگ چال

همه ما در پناهگاه پلنگ چال

در این روز، بعد از ایستگاه 5 و چند دقیقه مانده به پناهگاه پلنگ چال، مچ پای علیرضای عزیز بد جور پیچ خورد (در حد در رفتگی) که متاسفانه خیلی هم اذیت شد. علیرضا با زحمت و درد فراوان تونست خودش رو از پناهگاه به پایین درکه برسونه. البته با کمک و همراهی دوستان.

این درس خوبی بود برای همه ما که همیشه یادمون باشه که:

“حادثه گاهی ممکنه درست در جایی اتفاق بیفته که انتظارش رو نداری!”

پای علیرضا در جایی پیچ خورد و طوری اتفاق افتاد که فکرش رو هم نمی‌کرد!

براش آرزوی سلامتی می‌کنم و امیدوارم که این اولین و آخرین حادثه‌ای باشه که در کوهستان براش اتفاق می‌افته.

پایان


مطالب مرتبط:

مدت زمان مسیرهای کوهپیمایی شمال تهران

معرفی مسیرهای کوهپیمایی شمال تهران

راهنمای کوهنوردی برای مبتدی ها

درباره نیما اسماعیلی

نیما اسماعیلی * متولد: 9 اسفند 54 * محل سکونت: تهران * تحصیلات: مهندسی مکانیک
این نوشته در گزارش های من در روزنامه ایران, مسیرهای گردشگری و کوهنوردی تهران ارسال و , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

۴ دیدگاه دربارهٔ «دره اوسون»

  1. فخری حسینی می‌گوید:

    توضیحات و عکسها عالی بود اما من‌دنبال آبشار اوسون میگشتم که پیدا نکردم میخوام مسیر در بند تا آبشار اوسون رو بدونم و در لوکیشن ببینم میخوام سختی راه رو بفهمم چقدر آیا همش سر بالایه

  2. Mahdis Naziri می‌گوید:

    سلام عکس ها و توضیحات عالی فقط کش اگر همه مسیرهارو از توچال از درکه و … زمانش (رفت و برگشت) مشخص باشه خیلی خوب برای من و امثال من که برنامه ریزی فردا رو داریم جدای از بحث زمان توانیی جسمیمون رو محک بزنیم .
    سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *