گزارش پیاده روی از روستای کند علیا تا آبشار کفترلو (کبوترلو)
تاریخ اجرا: 91.04.20 (خانوادگی)
لینک این گزارش در روزنامه ایران، سه شنبه 3 مرداد 1391
جاذبه های طبیعی و گردشگری تهران
آبشار کفترلو
روستای کند علیا و سفلی (konde olya & Sofla) از توابع بخش لواسانات شهرستان شمیرانات، در فاصله 38 کیلومتری شمال شرقی تهران قرار گرفته است. روستای کند از دو بخش علیا و سفلی تشکیل شده که کند سفلی در پائین دست و کند علیا در بالا دست قرار دارد. ارتفاع متوسط کند علیا از سطح دریا حدود 2 هزار و 50 متر است. وجود بقایای آثار باستانی در کند علیا از جمله: تپه های گوشواره، قلعه پیرزن، جوهک و شیرتازه نشانگر قدمت طولانی این روستاست که به اوایل دوره اسلامی میرسد. کند سفلی نیز قدمتی چند صد ساله دارد.
بر اساس نتایج سرشماری سال 1385، جمعیت ساکن این روستا 1734 نفر بوده که بیش از 80 درصد این جمعیت در کند علیا و مابقی در کند سفلی سکونت داشتهاند. قابل ذکر است که جمعیت روستا در فصل تابستان تا چندین برابر افزایش مییابد. شغل اصلی مردم روستا باغداری بوده و عمده محصول باغهای آنها گیلاس و آلبالو و همچنین گردو، سیب و گلابی است.
جاذبه های گردشگری:
موقعیت کوهستانی ویژه، باغهای سرسبز و گسترده، منابع غنی آب و جریان نهرهای جاری داخل باغهای روستا سرسبزی و طراوت خاصی را به این روستا بخشیده که نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
مزرعه پاونک در 3 کیلومتری کند سفلی، ارتفاعات ساکا با پوشش طبیعی گلها و گیاهان مرتعی در 5 کیلومتری و آبشار کفترلو (کبوترلو) یا کفتر خوان در 6 کیلومتری شمال روستا از جاذبههای طبیعی روستا به شمار میآیند.
آبشار کفترلو در میان دره بسیار زیبای شمال روستا، از بلندای صخرهها به درون دره سرازیر میشود. این دره و آبشار زیبا هر ساله گردشگران بسیاری را به خصوص از شهر تهران به سوی خود جلب میکند.
تپه تاریخی شیر تازه، تپههای گوشواره، تپه جوهک، قلعه پیرزن و آرامگاه امام زاده محمد شعیب از دیگر جاذبه های تاریخی و گردشگری روستای کند علیا و سفلی هستند.
متاسفانه برخی از این آثار ارزشمند در طول سالیان گذشته مورد تاخت و تاز و حفاریهای ناشیانه سارقان و جویندگان گنج قرار گرفته که موجب تخریب و وارد آمدن خسارات جبران ناپذیر به ساختمان و بنای این آثار شده است.
مسیر پیاده روی آبشار:
آبشار کفترلو به فاصله تقریبی 6 کیلومتری شمال روستای کند علیا و در ارتفاع حدود 2 هزار 300 متر از سطح دریا قرار دارد. برای رسیدن به این آبشار از داخل روستا، نیاز به حدود 1.5 ساعت پیادهروی است. با ادامه خیابان اصلی و خروج از روستا پس از یک چرخش نود درجه به سمت چپ وارد جادهای میشوید بنام “خیابان آبشار”. کمی بالاتر به یک دو راهی با تابلوی راهنما میرسید که سمت راست به منطقه “آبکشه” و در ادامه به روستای راحت آباد و امامه رفته و سمت چپ ادامه خیابان آبشار است که شما را مستقیم به سمت باغهای روستا و پس از آن به آبشار هدایت میکند. این جاده عریض و ماشین رو تا فاصله حدود 1 کیلومتری آبشار امتداد دارد. بیشتر راه هموار و کم شیب بوده و برای عبور از آن با خودرو مشکل خاصی نخواهید داشت بجز یک قسمت پر شیب در نیمه راه که کمی پر دست انداز و ناهموار است.آن با خودرو پیشنهاد من این است که خودروی خود را در روستا و یا کمی بالاتر در مجاورت باغها و در زیر سایه درختان پارک کرده و مابقی مسیر تا آبشار را پیاده طی کنید تا از زیبائیهای مسیر و پیچ و خم جاده در میان باغهای گیلاس و آلبالو بیشتر لذت ببرید. بخشهایی از جاده در نیمه راه با انبوه درختان در دو طرف احاطه شده و حالت کوچه باغ زیبایی به خود میگیرد که لذت پیاده روی را دوچندان میکند. اگر در فصل تابستان در این مسیر باشید سایه خنک درختان در این کوچه باغها و زیبائیهای چشم نواز آن خستگی راه را برای مدتی از یادتان خواهد برد.
اگر در تیرماه به کند علیا بروید و قدم در این جاده بگذارید بدون شک از تماشای باغهای سرسبز، درختان گیلاس و آلبالو و انبوه میوه های آنها سیر نخواهید شد. هر چه به جلوتر میروید به زیبائیهای مسیر افزوده شده و شاخه های پربار درختان آلبالو که در دو طرف جاده به شما لبخند میزنند… .
از این جاده که گذر میکنید در سمت راستتان قله ای سربرافراشته و نوک تیز خودنمایی میکند. نام این قله ساکا است. یکی از قله های چهارگانه مشرف به دشت هویج -واقع در شرق کند علیا- که کوهنوردان از دشت هویج آنرا صعود میکنند.
پس از حدود یک ساعت پیاده روی کمی قبل از اینکه جاده به انتها برسد، آبشار در امتداد دره از دور نمایان میشود. اینجا باید از محلی که ورودی به رودخانه دارد وارد مسیر رودخانه شده و راه آبشار را در پیش بگیرید. از اینجا به بعد مسیر ناهموار و در پارهای موارد کمی مبهم میشود که برای رسیدن به آبشار باید کمی از خلاقیت و تجربه خود کمک بگیرید.
چطور برسیم:
برای رسیدن به روستای کند علیا و سفلی از تهران باید از طریق بزرگراه بابایی و جاده لشگرک خود را به دوراهی لواسان-فشم برسانید (میدان لشگرک یا میدان قائم). از میدان به سمت لواسان می روید. حدود 5 کیلومتر بعد از میدان در بلوار لواسان وارد جاده روستای کند علیا و سفلی (جاده راحت آباد) می شوید که در سمت چپ تابلو دارد. در جاده کند علیا – راحت آباد به یک دوراهی می رسید که سمت چپ مسیر روستای راحت آباد و سمت راست مسیر روستاهای کند سفلی و کند علیا است. از دوراهی تا روستای کند علیا حدود 7 کیلومتر دیگر راه پیش رو دارید که تمام مسیر جاده آسفالته است.
بقیه در ادامه مطلب
* دو چشمه آب گوارا نزدیک هم و در نیمه راه پیاده روی وجود دارد که نشانه بخصوصی برای آدرس دهی ندارد. جای دقیقش را باید از باغدارهایی که در آن حوالی مشغول بکارند بپرسید.
* قطعا نیازی به توصیه و یا تذکر ندارد که باید از ورود به حریم باغها خودداری کرده و حتی الامکان از چیدن میوههای درختانی که شاخههایشان در حریم جاده است پرهیز کنید. در گفتگویی که با یکی از اهالی روستا داشتیم از بیمهری برخی از گردشگران گلایه داشتند. آنها که با تجاوز به حریم باغها و شکستن شاخه ها نه تنها از میوهها در زیر درخت خورده بلکه مقدار قابل توجهی هم با خود به سوغات میبرند!
* عصر هنگام و قبل از غروب آفتاب باغدارها محصولات باغهایشان را برای عرضه و فروش به داخل روستا میآورند. میتوانید محصول درجه یک را به قیمت مناسب تهیه و خریداری نمائید.
* هر چند که با افزایش روز افزون گردشگران و مشکلاتی که بالطبع برای اهالی روستاها درست میشود توقع گذشت و یا بذل و بخشش از جانب باغداران زحمتکش را نمیتوان داشت اما روزی که ما آنجا بودیم از آنجا که وسط هفته و خالی از گردشگر بود، در دو مقطع باغدارهای مهربان و خونگرم کند علیا به رسم مهمان نوازی ما را مهمان گیلاسهای مرغوب باغهاشان کردند که جای سپاس و قدردانی دارد.
—————————————–
تصاویر مسیر آبشار کفترلو:
پایان
مطالب مرتبط:
لواسان در زمستان (کند علیا) ، 13 بهمن 91
دم شما گرم با این اطلاعات خوبتون
ممنون