گزارش صعود به قله پهنه سار از واریش (قله پهنه حصار)
تاریخ اجرا: جمعه 90.07.08
موقعیت جغرافیایی: تهران، روستای واریش
ارتفاع قله: 3375 متر
ارتفاع روستای واریش: 2200 متر
طول مسیر پیموده شده تا قله: 9 کیلومتر
زمان صعود، قله چشمه شاهی: 4 ساعت (با تایم صبحانه)
زمان صعود، قله پهنه سار: 5.5 ساعت
کل زمان برنامه: 11 ساعت (با تایم ناهار و صبحانه)
نفرات شرکت کننده: 5 نفر: عطا میرمعینی (سرپرست)، نیما اسماعیلی، علی خلاقی، فرناز میرمعینی و …
———————————————–
قله پهنه سار (پهنه حصار):
قله پهنه سار به ارتفاع 3375 متر در منطقه البرز مرکزی و در شمال غرب تهران واقع میباشد. به این قله “پهنه حصار” ، “پهن حصار” و “پشته بند” هم گفته میشود و نام رسمی آن در برخی منابع و سایتها “گندم چال” میباشد. پهنه سار از شرق به دره و روستای سنگان ، از غرب به روستای خور و از جنوب به روستای واریش منتهی میشود.
* در مورد قله پهنه سار، برخی از نقشه ها و همچنین برخی از کوهنوردان با سابقه قله چشمه شاهی را بعنوان پهنه سار شناخته و معرفی میکنند. طبق تحقیقی که بنده بعمل آوردم موقعیت قله پهنه سار همین هست که اینجا ذکر شده. قله پهنه سار بلندترین قله مشرف به دشت باید باشد که جی پی اس ما نیز قله شمالی (پهنه سار) را 100 متر بلندتر نشان داد. (توضیحات بیشتر در این مورد را در پست قله چشمه شاهی بخوانید)
مهمترین مسیر های صعود:
– از جبهه جنوبی، وردآورد و روستای واریش
– از جبهه شرقی، جاده امام زاده داود و روستای سنگان
– از جبهه جنوب غربی، جاده چالوس و روستای کندر
– از جبهه غربی، جاده چالوس و روستای چاران
– از جبهه شمال غربی، جاده چالوس و روستای خور
پی نوشت، 97.02.19:
+ دانلود جی پی اس قله چشمه شاهی و پهنه سار از واریش GPS – (فایل از صفحه ویکی لاک آقای شایان امینی)
همانطور که در تصویر ذیل مشخص است، مسیر صعود و فرود در این ترک متفاوت است. پیشنهاد می شود که از مسیر قله چشمه شاهی صعود نموده و از همان مسیر نیز برگردید. (منطبق بر مسیر برنامه ما)
بقیه در ادامه مطلب
روستای واریش:
در غربی ترین نقطه شهر تهران و شمال وردآورد (اتوبان تهران-کرج)، جادهای کوهستانی و پر پیچ و خم در کنار دره و رودخانه به روستای وَردیج و پس از آن به روستای واریش منتهی میشود. جاده ای آسفالته به سبک و سیاق جاده امام زاده داود که با شیب نسبتن زیاد در مجاورت دره ارتفاع گرفته و شما را به طبیعت زیبای کوههای البرز مرکزی رهنمون میسازد. شاید باورتان نشود که در سمت غرب به دور از شلوغی و آلودگی تهران بزرگ و درست چسبیده به آن منطقه ای خوش آب و هوا و بکر و روستاهایی به این زیبایی وجود داشته باشند! خصوصن در فصل بهار که باغهای منطقه پوشیده از شکوفه های زیبای گیلاس میشود. جمعیت روستای واریش حدود 30 خانوار و ارتفاع آن از سطح دریا 2250 متر میباشد.
آدرس روستای واریش:
از اتوبان تهران – کرج: در اتوبان تهران-کرج، حد فاصل ایران خودرو و پمپ بنزین ورآورد وارد فرعی با تابلوی: “مترو ورآورد – شهرک دانشگاه شریف” شوید. چراغ قرمز را رد کرده و تقریبا در انتهای بلوار شهید اردستانی به خروجی با تابلو “وردیج و واریش” می رسید.
از بزرگراه همت: در بزرگراه همت غرب، چند کیلومتر بعد از بازار بزرگ ایران، در محدوده ورداورد با دیدن تابلو “شهید اردستانی” وارد لاین کندرو شوید. حدود 1 کیلومتر جلوتر به خروجی با تابلو “وردیج و واریش” می رسید.
با ورود به این جاده، حدود 8 کیلومتر بعد به روستای وردیج و در ادامه 4 کیلومتر بعد به روستای واریش در انتهای راه میرسید.
* اگر مسیرتان از سمت کرج است، میتوانید از زیرگذر پمپ بنزین وردآورد وارد بلوار شهید اردستانی شوید.
پی نوشت دی ماه 1391:
برای این صعود، مطالعه گزارش “صعود به قله چشمه شاهی از واریش” (دی ماه 1391) را نیز به دوستان توصیه میکنم: اینجا
گزارش برنامه:
ساعت 07:20 صبح پس از پارک خودروهایمان در بیرون روستا، از داخل روستا عبور کرده و کمی بالاتر با گردش به راست در جاده عریضی قرار گرفتیم که در امتداد دره به سمت پهنه سار ادامه دارد. این جاده خاکی عریض و ماشین رو از پائین روستا نیز به خوبی مشخص میباشد. (روستای واریش دارای مسجد و سرویس بهداشتی است که همیشه باز و قابل استفاده میباشد. بیرون و روبروی مسجد). پس از حدود یک کیلومتر پیاده روی جاده به مسیر مال رو تبدیل شد و ما پس از حدود 45 دقیقه پیاده روی از روستا به چشمه اول رسیدیم که از یک لوله در سمت راست جاری بود. صبحانه را همانجا صرف کرده و مجددن براه افتادیم. کمی بالاتر دره ای در سمت راست قرار داشت که چشمه بعدی هم در پائین آن و درست سر راه پاکوب قرار داشت. حدود 15 دقیقه بعد به یک منطقه باز رسیدیم (دشت) (تصویر شماره 1). در روبرو و در جهت شمال کوهی قرار داشت که قله های چشمه شاهی و پهنه سار در پشت آن و خارج از دید قرار داشتند. در جهت شمال غربی هم دره سر سبزی دیده میشد که قله لیچه به ارتفاع 2880 متر بالا دست آن قرار دارد.
در بخشی از این منطقه آنتن همراه اول کامل برقرار بود. مسیر پاکوب را مستقیم و کمی متمایل به چپ به سمت سنگهای سیاه و تنگه ادامه دادیم. بعد از عبور از تنگه مسیر پاکوب را به سمت بالا و متمایل به راست ادامه داده تا به گردنه اول پائین قله چشمه شاهی رسیدیم. از اینجا دیگر کم کم مسیر پاکوب تمام و محو میشد. از گردنه به سمت چپ متمایل شده و به سمت قله بالادست ارتفاع گرفتیم. ساعت 11:20 صبح بر روی قله چشمه شاهی به ارتفاع 3300 متر بودیم. از بالای قله چشمه شاهی در سمت مقابل و جهت شمال منطقه سرسبز پهنه سار، امام زاده بی بی زرین قمر و قله پهنه سار قابل مشاهده بود. (تصویر شماره: 5)
پس از کمی استراحت و عکاسی، به سمت امام زاده و قله پهنه سار ارتفاع کم کردیم. امام زاده دارای یک اتاق مقبره و یک اتاق دیگر با گنجایش حدود 15 تا 20 نفر برای شب مانی است. دستشویی هم بیرون از امام زاده قرار دارد که قابل استفاده بود. پس از برداشتن آب از چشمه پای امام زاده مجددا به سمت قله پهنه سار ارتفاع گرفتیم. ساعت 12:40 بر روی قله بودیم. نشانه قله پهنه سار سنگ چین و بادپناه چهارگوش با طول و عرض حدود 2 متر و ارتفاع تقریبی 1 متر میباشد که فقط وقتی به بالای آن رسیدید دیده میشود.
طبق معمول باد شدیدی بر روی قله در حال وزیدن بود که همین جان پناه سنگی بسیار کارآمد بوده و پناه خوبی در مقابل بادهای شدید قله پهنه سار بود. پس از استراحت کوتاه و گرفتن عکس یادگاری مجددا به سمت دشت پهنه سار سرازیر شدیم. پس از صرف نهار در دشت مسیر بازگشت به روستای واریش را در پیش گرفتیم. ساعت 18:10 به روستا رسیدیم و پایان برنامه.
مسیرقله پهنه سار طبق معمول، بسیار خلوت بوده و بجز ما فقط سه یا چهار گروه چند نفره دیگر در منطقه حضور داشتند که از قضا هیچ کدام از گروهها برنامه صعود به قله نداشتند. این خلوت و سکوت به همراه طبیعت بکر منطقه پهنه سار، برنامه و صعود خوبی را در یک جمعه فرح بخش پائیزی برایمان رقم زد. جای تک تک دوستان و عاشقان طبیعت خالی و سبز بود.
تصاویر برنامه:
تصویر شماره 1: نمایی از منطقه باز (دشت) بعد از چشمه های اول
تصویر شماره 2: مسیر صعود به قله پهنه سار در Google Earth
برای مشاهده تصویر در اندازه واقعی آنرا در رایانه خود ذخیره نمائید.
تصویر شماره 3: روستای واریش
تصویر شماره 4: نمایی از مسیر بعد از چشمه های اول
تصویر شماره 5: نمایی از دشت و قله پهنه سار از روی قله چشمه شاهی
تصویر شماره 6: قله پهنه سار
برگشت:
تصویر شماره 7: نمایی از دشت پهنه سار در مسیر برگشت از قله
تصویر شماره 8: صرف نهار در دشت
تصویر شماره 9: نمایی از مسیر
تصویر شماره 10: صرف عصرانه پای چشمه
تصویر شماره 11: نقشه دسترسی به روستای واریش
(برای مشاهده تصویر در سایز واقعی بر روی آن کلیک نمائید.)
تصویر شماره 12: نقشه توپوگرافی قله پهنه سار (پهنه حصار)
(برای مشاهده تصویر در سایز واقعی بر روی آن کلیک نمائید.)
پایان
گزارشهای مرتبط در همین سایت:
قله پهنه سار از خور ، خرداد 90
قله پهنه سار از سنگان، مهر ماه 1390
اطلاعات بسیار مفیدی بود. سپاس فراوان
سلام و عرض ادب
بسیار ممنون از مطالب وعکس های خوبتان.
توضیحات کاملا مناسب و عالیست و به نظر من یکی از قله های فراموش نشدنی است.
عالی بود مثل همیشه 👍
سپاس فراوان🌹
ممنون از حسن توجه شما